Norges eksportoverskud var på 74,2 milliarder norske kroner i november, det højeste hidtil i år. Forklaringen er højere gaspriser.
– I takt med vinteren og det koldere vejr, steg gaspriserne yderligere i november. Det har bidraget til højere eksportindtægter,« siger seniorrådgiver Jan Olav Rørhus fra Norges Statistik.
»Eksporten er steget, men importen er faldet. Forklaringen er enkel: Importerede varer bliver for dyre med den svage kronekurs.
Eksportindtægterne endte på 165,8 milliarder norske kroner, en stigning på 1,9 procent fra oktober. Samtidig importerede Norge varer til en værdi af 91,6 milliarder norske kroner, hvilket er et fald på 8,5 procent fra oktober.
‘Den lave valutakurs stimulerer norsk eksport, laks, olie og gas, men det er nordmændene, der betaler prisen. Dette er et klart udsagn om, at en svag kronekurs bidrager til øget konkurrenceevne.
Cheføkonom Kyrre M. Knudsen fra Sparebank 1 Sør-Norge siger, at efterspørgslen holder sig godt over tid, og at overskuddet også er godt understøttet af den nuværende svage valutakurs.
“Norsk eksport er lidt snæver med en stor eksponering mod olie og gas. Men vi er godt positioneret til at udnytte mulighederne for at udvide vores rækkevidde. Kronekursen har bidraget til øget konkurrenceevne, og vi har omfattende viden og ekspertise inden for eksportindustrier som olie og gas, søtransport, akvakultur og produkter fra energiintensive industrier, som vi kan trække på og udvikle yderligere,« siger han.
I sidste uge sænkede Den Europæiske Centralbank (ECB) renten igen. Norge er det eneste land uden en rentesænkning. Samtidig fortsætter Norges Bank med at sælge norske kroner for at holde valutakursen lav.
Der er grund til at tro, at alle tre faktorer – høje renter, en svag krone og salg af kroner – er bevidste træk for at øge eksporten og statens indtægter på bekostning af befolkningen.
Det samme gælder for elpriserne.
Regeringen har ikke tilladt forbrugerne en eneste rentenedsættelse i år.
Det er forbrugerne, der betaler prisen, og det er en helt bevidst politik.
Støre møder Keir Starmer i Bergen for at tale om krig, grøn omstilling og energi. De to har meget til fælles. Bag en glat facade gemmer sig en hensynsløs politik.