The National Union of Journalists (NUJ) og Trades Union Congress (TUC) opfordrede medlemmerne til at bære keffiyeh på arbejdspladsen.
Som en del af sine anbefalinger foreslog TUC, at deltagerne kunne »bære noget rødt, grønt, sort eller en palæstinensisk keffiyeh for at vise solidaritet« på deres arbejdsplads, skriver The Times. Det har naturligvis vakt bekymring blandt jødiske BBC-medarbejdere.
Opfordringen blev delt af National Union of Journalists (NUJ) med dets medlemmer i sidste uge, da det fordømte den israelske regerings angreb, som det sagde har ført til mindst 135 palæstinensiske journalisters død siden 7. oktober 2023.
»NUJ opfordrer afdelinger og menigheder til at vise støtte på dagen og forstærke fagforeningens opfordringer,« hedder det.
NUJ har bekræftet over for Jewish News, at flere af dens medlemmer har meldt sig ud af fagforeningen i protest.
TUC ønsker en permanent våbenhvile, et fuldt stop for volden i Gaza og frigivelse af gidslerne. Men NUJ-medlemmer siger, at det er at gå over stregen at bede dem om at bære palæstinensiske farver.
Både NUJ og TUC følger den sædvanlige procedure i en vestlig presse, som kun få dage efter terrorangrebet den 7. oktober genoptog sin sædvanlige støtte til de arabere, som kalder sig palæstinensere. Den norske presse har været blandt de allerværste.
Regeringen i Oslo belønnede terrorangrebet ved at øge sin støtte til de palæstinensiske myndigheder, og vores udenrigsminister Espen Barth Eide blev til sidst nægtet adgang til Israel.
En BBC-medarbejder sagde, at forslaget var et klart brud på BBC’s forpligtelse til upartisk rapportering, og sagde til The Times:
»BBC-journalister, som er stolte af deres upartiskhed, og som har kæmpet for at holde NUJ fri af politik, bliver opfordret til at bryde BBC’s redaktionelle politik ved at støtte en politisk sag.«
Medarbejderen tilføjede, at de genovervejede deres NUJ-medlemskab efter den »hykleriske og antisemitiske” handling.
I hvad der ser ud til at være en angrende besked til NUJ-medlemmer, siger journalistforbundet nu:
»Det er klart, at medlemmer, der arbejder på tværs af BBC og i public service-udsendelser, har vigtige pligter i forhold til upartiskhed og arbejde inden for retningslinjer for sociale medier, som NUJ ikke ønsker, at deres medlemmer skal overtræde.«
Det er ret tydeligt, at fagforeningen er blevet foruroliget over reaktionen og aflysningerne. Jødiske chatgrupper spekulerer i, at der kan være mindst et dusin flere mennesker, der afleverer deres NUJ-medlemskort.
Charlotte Henry, en freelancejournalist, der driver The Addition, et nyhedsbrev om medier og teknologi, er en af dem, der har meldt sig ud af fagforeningen på grund af dens holdning.
»Det er blevet et fjendtligt miljø for jøder, og det kan jeg ikke længere være en del af,« siger hun.
Insidere påpeger, at journalister, der arbejder for BBC, forventes at være upartiske til enhver tid. Det samme gælder også for NRK. Men disse regler følges sjældent i stabe, der hælder kraftigt til venstre.