Mandag byder på en ”cyberkrig”s-konference i London. Her skal de vestlige magter diskutere, hvad der kan stilles op mod de stadigt mere nærgående russiske forsøg på at ramme Ukraines allierede med cyberangreb på vitale styrings- og kommunikationsnetværker.
Ifølge The Telegraph startede de russiske angreb få dage efter Putins overfald på Ukraine og er blevet intensiveret, efter at USA har givet tilladelse til at indsætte langtrækkende missiler mod russisk territorium. Russerne er naturligvis på det rene med, at missiler som ATACMS kan ikke affyres uden amerikansk teknisk hjælp. Så formelt set er Rusland i krig med USA og NATO.
Den britiske minister for Mellemstatslige Relationer, Pat McFadden, meddeler, at cyberangrebene bliver stadigt hyppigere og stadigt mere sofistikerede.
Mange af dem udføres af ”cyber-kriminelle”, som ikke er under Kremls direkte kontrol, men får lov til frit at udfolde sig, når blot de ikke modarbejder Putins interesser.
McFadden siger, at der har været mindst ni cyberangreb på NATO-stater, herunder angreb på kritisk national infrastruktur.
”Disse grupper er uforudsigelige. De handler uden hensyn til de mulige geopolitiske konsekvenser, og bare én fejlkalkulation kunne skabe kaos på vore netværker”, siger McFadden. ”I Storbritannien har Rusland prøvet at ramme vore medier, telekommunikationen, vore politiske og demokratiske institutioner og vores energi-infrastruktur.”
”Hård militærmagt er én ting. … Med et cyberangreb kan Rusland slukke lyset for millioner af mennesker. Det kan lukke energiforsyningen. Det er den skjulte krig, som Rusland fører mod Ukraine.”
Flere spekulerer på, om Ukraine-krigen ikke allerede er blevet til en snigende verdenskrig. Meget tyder på, at de har ret.