Nyt

For nylig blev den ambulance, Ken-Willy Rødberg kørte i, angrebet af en person med et sværd i Skien. Efter 25 år på landevejen oplever han i stigende grad truende situationer. Det rapporterer NRK.

Situationen blev pludselig meget farlig. Da ambulancen ankom til adressen på Falkum i Skien, blev de mødt af en person med et sværd.

Personen truede dem og gik til angreb på bilen. Politiet på stedet måtte til sidst bruge elektrochokvåben for at få situationen under kontrol.

Heldigvis kom ingen til skade denne gang. Ken-Willy Rødberg, paramediciner på Telemark Hospital, indrømmer dog, at han godt kan blive bange på arbejdet.

»Det er i de situationer, hvor vi bliver truet af patienter.«

Hændelsen fra Skien er ikke enestående. Sidste år blev der udført omkring 788.300 ambulanceopgaver med bil, luftambulance og båd i Norge, ifølge tal fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I et stigende antal tilfælde udsættes medarbejderne for vold og trusler. Norsk Ambulanseforbund oplever, at hverdagen er blevet meget hårdere.

»Det er tragisk, at vi er kommet dertil, hvor vi er i dag«, siger Ola Yttre, leder af Ambulanseforbundet.

Det er ikke mange år siden, at ambulancen kunne forlades med åbne døre. De ansatte var hjælpere og blev respekteret for det. Desværre er den tid forbi nu, også i Norge.

»Vi har daglige voldsepisoder og nogle gange mord. Vi er involveret i mange af disse hændelser, og det kræver oplæring,« siger Yttre til NRK.

Det får de ikke nok af i dag, og årsagen er ofte manglende forsikring, mener Yttre.

Politiet og forsvaret har det under øvelser, men ikke dem, der arbejder i ambulancetjenesten. Det betyder også færre øvelser i virkelige situationer.

»Ambulancepersonalet bør være uddannet til at håndtere alle situationer, når vi ser, hvordan samfundet udvikler sig med vold og trusler.«

Arbejds- og inkluderingsministeriet i Støre-regeringen undersøger nu, om begrebet arbejdsulykker skal ændres, skriver statssekretær Ellen Bakken (Ap) i en mail til NRK.