
Den franske præsident Emmanuel Macron, har efter sigende, afvist idéen om et topmøde mellem USA og EU i Rom, efter den italienske premierminister Giorgia Melonis besøg hos Trump i Washington.
Meloni arbejder nu på at forhindre Frankrig i at sabotere det planlagte møde, ifølge Corriere della Sera.
Det er ikke kun vores diplomati, der har mistanke om, at Emmanuel Macron kan forsøge at obstruere det, i betragtning af den ledende rolle, som Rom har fået i denne start af forhandlingerne.
Sidstnævnte opfattes som en trussel i Frankrig:
Den dobbelte triumf, som den italienske premierminister opnåede med de første pro-europæiske samtaler med USA’s præsident Donald Trump, og med vicepræsident J.D. Vances besøg i Italien, kan fratage Paris den rolle som politisk leder af det gamle kontinent, som det altid har haft.
Spanien siges også at være skeptisk over for Melonis diplomati, skriver La Repubblica:
Der blev straks dannet en akse mellem Emmanuel Macron og Pedro Sanchez. Begge mener, at det er forkert at tilbyde den amerikanske præsident den scene, han har valgt. De mener, at det at indkalde til det første møde mellem EU og USA på denne måde, er ensbetydende med at sætte EU i en svag position. De er heller ikke overbevist om, at det er den italienske premierminister, som er den største Trump-støtte blandt de europæiske ledere, der skal lede arrangementet.
Den polske premierminister Donald Tusk, siges heller ikke at være begejstret for udsigten til, at Italien overskygger Polen, som i øjeblikket har EU-formandskabet – og det samme gælder for EU’s rådsformand Antonio Costa, som ser sin institutionelle rolle marginaliseret.
Ifølge La Repubblica, talte Meloni selv for nylig med den kommende tyske premierminister Friedrich Merz om, hvordan man undgår at ødelægge den dialog, der er indledt med USA.
Det er også kendt, at den italienske premierminister har et ret godt forhold til EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen, som også er tysk. Kommissions formanden siges at have været positiv over for et Trump-møde i Rom, skriver La Repubblica.
Ifølge Corriere della Sera, har der også været positive signaler til Italien fra CDU i Forbundsdagen:
Kristendemokraten Johann Wadephul, fra samme parti som Merz, har allerede bemærket det: »Meloni kan bruge sit gode forhold til Trump i Europas tjeneste. Turen til Washington er et vigtigt signal.”
Denne holdning peger på, at Italien måske kan få Tyskland over på Melonis side.
Denne udvikling rejser spørgsmål om, hvorvidt aksen Paris-Bruxelles-Berlin vil holde i det lange løb.
Kjøp Hans Rustads bok om Trump her! E-boken kan du kjøpe her.