
De 62 største vikarbureauer, som leverer medarbejdere til sundhedssektoren i Sverige, har medarbejdere med tilknytning til organiseret kriminalitet. Det viser en ny rapport.
Rapporten, som SVT Nyheter kan berette om, har kortlagt assistancebranchens forbindelser til organiseret kriminalitet.
»Sundheds- og plejesektoren er blevet infiltreret af organiseret kriminalitet. Assistancebranchen er særligt sårbar, fordi det er muligt at tjene meget store summer, hvis assistancevirksomheder bruges til at begå kriminalitet.« Det siger Sara Persson, kriminalpræventiv medarbejder ved den svenske myndighed for økonomisk kriminalitet.
Velfærdstjenester er blevet en lukrativ indtægtskilde for de mange kriminelle bander i Sverige.
Försäkringskassan og politiets nationale operative afdeling (Noa) er to af de myndigheder, der står bag den nye rapport, som har undersøgt årene 2022-2023.
Her er nogle af de punkter, der blev taget op, ifølge SVT Nyheters oplysninger:
– Cirka 50 procent af alle assistanceleverandører havde forbindelser til organiseret kriminalitet.
– Fire ud af ti brugere, dvs. assistancebrugere, risikerede at møde personlige assistenter med tilknytning til organiseret kriminalitet.
– Alle de 62 største assistanceselskaber havde medarbejdere med tilknytning til organiseret kriminalitet.
– 89 procent af alle brugere, der havde virksomheder som leverandører, var i virksomheder, der havde ansatte med forbindelser til organiseret kriminalitet.
Ifølge Sara Persson fra Ekobrottsmyndigheten i Sverige, som ikke har været med til at udarbejde rapporten, er det almindeligt, at kriminelle er ansat som personlige assistenter for sårbare mennesker.
»Det er vigtigt, at personer, der lever af udbytte fra kriminalitet, har en hvid indkomst på papiret. Vi i Ekobrottsmyndigheten tror, at det vil stige, nu hvor vi har større muligheder for at tage ejendom fra personer, som vi mener lever af udbytte fra kriminalitet,« siger hun.
Tidö-partierne og regeringen forventes nu at komme med tiltag mod velfærdskriminalitet.
»Systemet fungerer tydeligvis ikke i dag og skal reguleres,« siger en kilde med indsigt i regeringens arbejde.
Svensk politi har tidligere anslået, at mindst 62.000 personer i landet er aktive i eller har forbindelse til kriminelle netværk.
Klanbaserede kriminelle indvandrernetværk har infiltreret stort set hele det svenske samfund. Det fastslår Brottsförebyggande rådet (Brå) i en rapport fra 2024, som er bestilt af den svenske regering og Sverigedemokraterne (SD).
Brås undersøgelse viste, at det ikke længere er muligt at finde en eneste svensk branche, som ikke er infiltreret af kriminelle netværk. Eksempler på sektorer, som er blevet undersøgt med negativt resultat, er retsvæsenet, ejendomsbranchen, revisionsbranchen, advokatbranchen, sikkerhedsbranchen og transportsektoren. Selv politiet oplever kriminel infiltration.
Den organiserede kriminalitet i Sverige har nået et niveau, der truer hele samfundet. I en undersøgelse sagde 20 procent af de adspurgte svenske virksomheder, at de var blevet påvirket af bandekriminalitet. Næsten alle er bekymrede over udviklingen.
»Mange virksomhedsejere har i lang tid følt sig presset af kriminalitet,« siger Caroline Szyber fra Småföretagarnas Riksförbund.
Politiet forbinder en stor del af de mange bomber i landet med afpresning af virksomheder.
»Det er trusler og afpresning, og for at stoppe volden vil de tvinge dig til at betale penge,« siger Hampus Nygård, vicechef for politiets nationale operationsafdeling.