
»God chance« for en aftale, siger J.D. Vance. Men en kilde i Det Hvide Hus siger, at Storbritanniens love om hadefuld tale »fortsat er en rød linje.«
USA’s vicepræsident J.D. Vance lægger pres på Storbritannien for at få landet til at indføre ytringsfrihed og afskaffe love om hadefuld tale – ellers bliver der ingen ny handelsaftale. Det fortæller kilder tæt på Det Hvide Hus til The Independent.
Ifølge kilden er Vance »besat af den vestlige civilisations fald.« Han mener, at ytringsfriheden bliver undermineret i Storbritannien og vil kræve, at Labour-regeringen ruller love mod hadefuld tale tilbage, herunder tale rettet mod LGBT+-grupper eller andre minoriteter, som en betingelse for enhver aftale.
Advarslen kom, efter at den amerikanske vicepræsident antydede, at en aftale mellem Storbritannien og USA kan være tæt på, og at Det Hvide Hus »arbejder meget hårdt« på spørgsmålet.
Som følge heraf har Starmer to udfordringer at håndtere på samme tid. Ud over ytringsfriheden, som Document rapporterede tidligere i dag, er der også frygt for, at enhver justering af EU’s CO2-afgifter kan gøre det umuligt at indgå en handelsaftale med USA.
Nyheden om, hvordan britisk politi slår ned på personer, der skriver »onde« ting på de sociale medier, vækker forargelse i USA, hvor ytringsfriheden er beskyttet af forfatningen.
Når man hører den groteske historie om Lucy Connolly, er det ikke svært at indse, at forargelsen over Starmer og hans regering er berettiget.
Den britiske regering har mistet sit moralske kompas
Det Hvide Hus har tidligere været kritisk over for britiske begrænsninger af ytringsfriheden, herunder i sagen om en kvinde, der blev stillet for retten for at bede i stilhed uden for en abortklinik. Det er en sag, som har vakt stor opsigt i USA.
Adam Smith-Connor blev dømt for at bede (!) uden for en abortklinik. Vance nævnte specifikt dette i sin tale på sikkerhedskonferencen i München.
Starmers regering foretrækker dog at undgå følsomme indenrigspolitiske indrømmelser og har gjort det klart, at spørgsmålet om lovgivning om hadforbrydelser »ikke er en del af forhandlingerne,« ifølge en kilde i Downing Street.
Men i Washington er tonen klarere.
»Hvis en aftale ikke går igennem, vil Labour få skylden,« siger kilden til avisen.
Europæere, der støtter reel ytringsfrihed, kan kun drømme om, at USA lægger det samme pres på alle europæiske lande. Måske er det Trump og hans team, der kan genskabe ytringsfriheden, også her i Europa.