Nyt

Osloskolen har i den seneste tid oplevet en markant stigning i antallet af elever, der bliver ekskluderet efter at have begået alvorlige eller gentagne lovovertrædelser.

Mens Uddannelsesstyrelsen understreger behovet for at opretholde et trygt skolemiljø, frygter Venstres videnpolitiske ordfører, Abid Raja, at denne praksis kan føre til permanent udelukkelse af disse “sårbare unge”.

Ifølge Dagsavisen er flere elever blevet bortvist fra skolen i de seneste seks måneder end i de foregående fem år tilsammen.

Denne tendens gælder især elever på gymnasier i den østlige del af Oslo med en høj andel af minoritetssprogede elever.

Abid Raja anerkender, at skoler nogle gange er nødt til at udelukke elever, der begår alvorlige forbrydelser, for at sikre andres sikkerhed. Men han mener, at skolerne svigter ved at skubbe disse unge mennesker ud af skolesystemet, hvilket han frygter kan føre til radikalisering og yderligere kriminalitet.

Han siger, at det ikke er en løsning at lade unge, der har begået kriminelle handlinger, forblive uden for skolesystemet i længere perioder.

Lærerorganisationer har også udtrykt bekymring over situationen.

Utdanningsnytt skriver, at stigningen i bortvisninger kan være et tegn på, at skolerne mangler ressourcer til at håndtere elever med “store udfordringer”, og peger på mulige sammenhænge med nedskæringer i specialundervisningen og mangel på alternative tilbud.

En skolepsykolog har også udtrykt bekymring over situationen.

En skolepsykolog har i en kronik i Aftenposten argumenteret for, at eksklusion sjældent er en optimal løsning for elever med “komplekse problemer”, og efterlyser mere helhedsorienterede og tværfaglige tilgange.

Abid Raja er bekymret for, at regeringen har nedprioriteret de store byer, hvilket han mener bidrager til, at skolerne bliver ladt alene med disse udfordringer.

Han foreslår en tættere opfølgning af de ekskluderede elever i samarbejde med politiet og børneforsorgen for at forhindre en negativ udvikling.