Nyt

Bekymringen for fødevarepriserne i Norge stiger kraftigt blandt de unge.

En ny undersøgelse foretaget af InFact for Nationen viser, at næsten hver tredje person under 30 år nu er meget bekymret for de stigende fødevarepriser. Det er en markant stigning fra 22 procent sidste år.

Undersøgelsen viser et klart stemningsskifte blandt de yngste respondenter, hvor andelen, der er relativt bekymrede, også er steget. Samtidig er andelen, der siger, at de er “helt ubekymrede”, faldet.

Bendik Male (35) fra Hustadvika i Møre og Romsdal fortæller til Nationen, at hans familie også lægger mærke til, at en større del af hans løn går til mad. Selvom de ikke har ændret deres spisevaner, holder de nu øje med tilbudsaviser og sammenligner priser i forskellige butikker for at spare penge.

Tal fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser, at fødevarepriserne i Norge er steget med 8,6 procent i løbet af de sidste tolv måneder frem til torsdag i sidste uge.

Ifølge Trading Economics var fødevareinflationen i Norge 8,7 procent i marts 2025. YCharts viser en lidt lavere inflationsrate for fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer på 7,4 procent i februar 2025, men det er stadig højere end det langsigtede gennemsnit på 2,37 procent.

Undersøgelsen fra Nationwide viser også, at bekymringen for fødevarepriserne er steget i aldersgruppen 30-44 år, mens den er faldet lidt blandt dem på 65 år og derover.

Geografisk er bekymringen størst på Østlandet og i Sydnorge. En anden interessant udvikling er, at mænd for første gang er mere bekymrede for højere fødevarepriser end kvinder.

Stigningen i fødevarepriserne i Norge skyldes flere faktorer, herunder øgede råvarepriser på verdensplan og en svagere norsk krone, som gør importerede varer dyrere.

Ifølge en rapport fra Digit Insurance anslås den månedlige udgift til mad for en enlig i Norge i 2025 at være mellem 3.000 og 5.000 NOK, hvilket understreger, hvor stor denne udgift er for mange, især for unge mennesker i opstartsfasen.