
Tyske politikere i Forbundsdagen og på delstatsniveau lufter tanken om at genoplive Nord Stream 2, når krigen i Ukraine er overstået, og sanktionerne kan ophæves. Energistyrelsen har givet tilladelse til, at rørledningen kan “proppes”, så der ikke længere lækker gas.
For nogle er Nord Stream et symbol på russisk indflydelse i Europa, for andre er det et bevis på fordelene ved at handle med en stor nabo mod øst, der har ressourcer, som Europa ikke kan undvære.
Berlingske giver et overblik, der viser, at ideen om Nord Stream 2 ikke er død. Rørledningen kostede 80 milliarder kroner at bygge, men nåede aldrig at blive åbnet. Trump indførte en embargo mod dens færdiggørelse, en beslutning, som Biden ophævede, så snart han tiltrådte.
Men noget ændrede sig i Washingtons holdning i takt med optrapningen i Ukraine. I februar 2022 truede Biden med at sætte en stopper for Nord Stream, hvis Putin invaderede. Olaf Scholz stod ved hans side, da han sagde det. Journalist Andrea fra Reuters spurgte forbløffet: -Men hvordan vil I gøre det, når rørledningen er tysk? -“Tro mig, vi kan gøre det,” svarede Biden med et smil.
Den 26. september samme år sprang ledningerne i luften. Dermed forsvandt en vigtig energiforsyning til Europa. Norsk gas erstattede russisk gas, og den norske stat tjente tusindvis af milliarder.
Nu taler tyske politikere om at genoplive Nord Stream.
I januar kom det frem, at Nord Stream 2, som er schweizisk baseret, har fået mulighed for at udskyde en mulig konkurs.
Og så sent som i januar fik Nord Stream tilladelse af Energistyrelsen til – groft sagt – at sætte en slags prop i rørledningen. Det skal sikre, at der ikke slipper mere gas ud af rørene.
Mange navne er i spil, bl.a. forretningsmanden Stephen Lynch og den tidligere tyske ambassadør Richard Grenell. Trumps interesse i at genoprette forholdet mellem Tyskland og Rusland ville være fredsskabende efter en oprivende krig. Oprindeligt var det Trump, der advarede Tyskland mod russisk energiafhængighed. Tyskerne grinede af ham.
I slutningen af sidste uge meldte en af CDU’s sværvægtere, Michael Kretschmer, ministerpræsident i delstaten Sachsen, sig på banen. Han har tidligere talt for en genåbning af Nord Stream 2, men denne gang handlede det om sanktionerne.
“I mellemtiden gør vi os selv mere skade end gavn i dette land [Rusland],” sagde han til NTV TV.
Et af de store navne her er Manuela Schwesig, ministerpræsident i delstaten Mecklenburg-Vorpommern.
Med penge fra Nord Stream 2 har hun simpelthen oprettet en interesseorganisation for at hjælpe Moskva med at undgå sanktionerne. Hun har dog ikke været involveret i den seneste kampagne.
På den anden side har hendes partifælle Dietmar Woidke, ministerpræsident i Brandenburg, for nylig udtalt, at han håber, at russisk olie igen kan købes, når freden er genoprettet i Ukraine.
Støtten til krigen i Ukraine er faldende blandt tyskerne. Både Die Linke og AfD er imod fortsat støtte til Kiev og tegner sig for 30 procent af de delegerede i Forbundsdagen. CDU/SPD kan ikke gøre præcis, hvad de vil.
De mest krigeriske er De Grønne, men de er på vej ud. Men ikke før de har sikret sig et flertal for at optage et gigantisk lån til oprustning, hvilket krævede en ændring af forfatningen.
Nord Stream er politisk følsom. Sabotagen er ikke opklaret, men en ny bog af Alf R. Jacobsen gør det sandsynligt, at USA stod bag med norsk hjælp. Den tyske, danske og svenske regering var også involveret. Sagen har været fuldstændig mørkelagt.
https://www.berlingske.dk/internationalt/alle-troede-putins-fangarme-ind-i-tysk-politik-var-kappet-for
Køb “Den usynlige energikrig. Fra Kennedy-mordet til Nord Stream-sabotagen” af Alf R. Jacobsen her!