Nyt

Tre lokale projekter med kunstig intelligens (AI) i sundhedssektoren har vist sig at være en stor succes. Nu får hele Danmark gavn af dem. Det skriver DR.

Selv med træning kan det være svært at opdage brud på hænder, fødder eller hofter. Sammen med travlhed er det en af hovedårsagerne til, at en tur på skadestuen ofte er forbundet med ventetid. Men takket være kunstig intelligens behøver mange mennesker måske snart ikke at bruge så meget tid i venteværelset.

Hos Region Nordjylland har de brugt AI til at analysere røntgenbilleder på deres akutmodtagelser. Det har barberet en time af ventetiden og desuden givet flere korrekte diagnoser og færre fejl.

– Vi synes, det fungerer supergodt. Før var ventetiden i gennemsnit fem timer. Nu er den fire, siger overlæge på Aalborg Universitetshospital Christian Pedersen.

Alle røntgenbilleder af knogler tjekkes dagen efter af menneskelige specialster for at sikre, at der ikke er sket fejl. Den kunstige intelligens er blevet trænet på data i form af massevis af røntgenbilleder. Her har den har lært at genkende mønstre, der tyder på knoglebrud eller sygdom.

Ifølge Christian Pedersen indtager den kunstige intelligens rollen som en erfaren specialist, der er vant til at se på røntgenbilleder.

På skadestuen på Aalborg Universitetshospital har Line Søndergård fået et særdeles skarpt sæt ekstra øjne til at hjælpe hende med at vurdere, om en hånd eller fod skulle være brækket. KI kan identificere brud og ledskader i løbet af få minutter med samme præcision som en erfaren akutlæge. Og det er en stor hjælp for de yngre og nyuddannede læger på hospitalet.

Det gør, at jeg føler mig mere selvstændig og samtidig føler jeg, at jeg kan stille en mere sikker diagnose, siger hun til DR. Når Søndergård er i tvivl om et brud, spørger hun AI’en, som om det var en mere erfaren kollega. – Jeg synes da, at det er betryggende. Men altid med måde. Jeg kigger altid på billederne selv og går ikke bare ud fra AI.

Røntgen-værktøjet skal udbredes til alle landets øvrige regioner i løbet af de næste tre år. Samtidig skal to andre løsninger med AI bredes ud flere steder i landet. Det drejer sig om en AI-teknologi, der forbedrer ruteplanlægningen i hjemmeplejen og hjemmesygeplejen. Og en AI, der forbedrer journaltekster på sundheds- og ældreområdet. I alt sættes der 40 millioner kroner af til at udbrede de tre konkrete AI-løsninger.

– I stedet for at vi bliver ved med at lave nye projekter i forskellige kommuner, så er det vigtigt, at vi bruger pengene på at skalere op på national plan, så vi lærer af hinanden, siger digitaliseringsminister Caroline Stage Olsen (M). Hun mener, vi hurtigst muligt skal udnytte de muligheder med kunstig intelligens, der er lige nu.

Professor i digital sundhed ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet Birthe Dinesen ser positivt på de nye tiltag. Men hun understreger, at 40 millioner kroner ikke er meget i denne sammenhæng. Vi skal op i et milliardbeløb.