Nyt

Der rapporteres om vold i 30 procent af de sager, der behandles af den nationale familievelfærdstjeneste, ifølge en norsk undersøgelse fra 2024. Dette rapporteres af FriFagbevegelse.

»Det gør noget ved os, der arbejder med familier,« siger socialrådgiver og familieterapeut Anne Lise Lystad.

Familierådgivningen i Drammen, en af Norges mest multikulturelle byer, har flere sager om alvorlig vold.

»Det er komplekse historier at arbejde med,« siger Lystad. Hun har været terapeut på familievernkontoret i Drammen i syv år, men på grund af slitage arbejder hun nu primært med de kurser, som kontoret tilbyder, og med sundhedscentre.

I 2018 begyndte familievernkontoret at kortlægge sager, hvor der forekommer vold.

Kristin Tafjord Lærum, leder af Buskerud familievernkontor, siger, at de er blevet overraskede over det omfang, som terapeuterne rapporterer. »Det kan virke som om, at arbejdet som terapeut er blevet hårdere.«

I løbet af de sidste to år har sygefraværet på kontoret ligget på mellem 10 og 17 procent.

Psykisk, fysisk, materiel, økonomisk, digital og seksuel vold afdækkes i de familier, der kommer til familierådgivningen for at få hjælp. Det kan være vold i parforholdet, fra en ekspartner, i barndommen, vold mod børn, mod forældre eller æresrelateret vold.

»Noget af det arbejde, vi udfører, involverer vold som et problem. Sagerne kan være voldsomme,« siger Lærum.

Leder Kristin Tafjord Lærum og afdelingsleder Camilla Dønheim indrømmer, at familierådgivningen er presset på ressourcer. De har 18 fuldtidsansatte terapeuter, som er placeret i Drammen og Kongsberg.

»Arbejdsdagen er blevet strammere. Der er for få terapeuter i forhold til mængden og sværhedsgraden af sager,« siger de til FriFagbevegelse.

Terapeuterne i familierådgivningen har også fået deres egen kontaktperson i politiet og uddannelse i at opdage og forebygge vold.

Terje Bjøranger, politianklager ved Kripos, sagde til NRK i 2024, at de såkaldte æresforbrydelser er på fremmarch i hele landet. »Tidligere var det kun et problem i storbyerne. Men i løbet af de sidste ti år er det blevet et problem for hele Norge. I dag er det mælk og brød, dvs. hverdagskriminalitet.«

Kompetenceteamet for negativ social kontrol og æresrelateret vold har også et overblik over sagernes oprindelsesland. Syrien topper statistikken foran Irak, Pakistan og Somalia.