EU-Kommissionen kræver, at X offentliggør de anvendte algoritmer. Desuden vil Kommissionen vide, hvordan faktatjek og formidling håndteres.
Det skyldes, at X ikke lader såkaldte uafhængige faktatjekkere afgøre, hvad der er sandt på platformen, men i stedet har indført muligheden for, at andre brugere kan skrive korrigerende kommentarer, der viser en anden virkelighedsopfattelse (community notes).
Nu har Meta CEO Mark Zuckerberg besluttet at indføre en lignende praksis for sine platforme Facebook og Instagram, hvilket EU tager stærkt afstand fra.
Det kan muligvis skyldes, at såkaldte faktatjekkere er loyale over for de aktuelle sandheder, som myndighederne fremmer, både i EU og i Norge, hvor vi har levet med Faktisk.no i et par år.
For nylig skiftede lederen af Faktisk.no, Kristoffer Egeberg, arbejdsplads til PST (det norske politis sikkerhedstjeneste). Hans afløser, Stian Eisenträger, kom fra stillingen som chefredaktør for Forsvarets forum.
De nye krav er en del af undersøgelsen af, om X har overtrådt reglerne i EU’s Digital Service Act (DSA).
»Vi er fast besluttet på at sikre, at alle platforme, der opererer i EU, respekterer vores love, som har til formål at gøre onlinemiljøet retfærdigt, sikkert og demokratisk,« siger EU’s digitale kommissær Henna Virkkunen i en pressemeddelelse.
Musk har for nylig fremsat en række angreb på europæiske politikere på X, især den britiske Labour-regering, og har rost det tyske parti Alternative für Deutschland (AfD) og sagt, at de er det eneste parti, der kan redde Tyskland.
EU-Kommissionens talsmand Thomas Regnier hævder dog, at dette ikke har spillet nogen rolle. Men Musk siger bare »Amerika først, altid.«
»Disse skridt tages helt uafhængigt af politiske overvejelser eller specifikke begivenheder,« siger han.
Man får dog en fornemmelse af, at EU er i frit fald. Succes er usikker, men underholdning er garanteret!
Success is uncertain, but entertainment is guaranteed! ✨
pic.twitter.com/nn3PiP8XwG— Elon Musk (@elonmusk) January 16, 2025
Tysklands afgående kansler Olaf Scholz sagde fredag, at Elon Musk truer demokratierne i Europa. EU-politikere taler ligesom Demokraterne i USA: Demokrati betyder en etpartistat. Det nye Sovjetunionen er ved at opstå, fjenden er inden for vores porte.
Musk har for nylig lanceret verbale angreb på både Scholz og den britiske premierminister Keir Starmer.
En række EU-politikere har skrevet til Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen og udtrykt bekymring for, at Musk forsøger at blande sig i europæisk politik.
Britisk Labour sendte 100 repræsentanter til USA for at hjælpe Kamala Harris i hendes valgkampagne, heldigvis uden held. Den politiske ledelse i EU (og Norge) har i årevis været stærkt kritisk over for Donald Trump. Det er så udbredt, at selv FrP’s leder Sylvi Listhaug før valget sagde, at hun ville have stemt på Demokraterne.
På mandag vil mange europæiske politikere formentlig fortryde det. Trump vil forhåbentlig starte en helt ny verdensorden. Her i Budapest er stemningen festlig, selv blandt dem, der kalder sig socialdemokrater.