»Svenske tilstande er ved at blive nordiske tilstande«. Sådan lyder advarslen i et debatindlæg i den norske avis Nettavisen.
Advarslen er underskrevet af lederne af de fem største politiforeninger i Norden: Katharina von Sydow fra Polisförbundet i Sverige, Heino Kegel fra det danske Politiforbundet, Jonne Rinne fra Suomen Poliisijärjestöjen Liitto i Finland, Unn Alma Skatvold fra Politiets Fellesforbund i Norge, og Fjölnir Saemundsson fra Landssamband Lögreglumanna i Island.
De fem argumenterer for, at udtrykket »svenske tilstande« som beskrivelse af alvorlig kriminalitet kan beskrive en udvikling, som påvirker hele Norden. Derfor må vi nu betragte det som »nordiske tilstande«.
I Sverige dræber børn andre børn. Landet oplever mange bombeattentater, og den systemkritiske kriminalitet vokser.
I Danmark har sikkerhedssituationen været alvorlig og trusselsniveauet højt i lang tid. Bander bestiller mord og attentater fra unge kriminelle i Sverige. Det danske politi investerer store ressourcer i efterretning, samtidig med at borgerne udsættes for vold og trusler.
Norge oplever en negativ udvikling med stigende kriminalitet blandt unge. Kriminelle netværk, herunder bander fra Sverige, er til stede i hele landet og er involveret i vold, kidnapninger og bedrageri.
Kriminelle netværk fra Sverige er også aktive i Finland. Selv i Island er antallet af mord rekordhøjt.
Kriminaliteten har nået et sådant omfang, at det nordiske politi umuligt kan arbejde, som det har gjort tidligere. Repræsentanterne for politiet i Finland, Sverige, Danmark, Island og Norge ser flere tiltag, som skal sættes i værk for at bekæmpe kriminaliteten.
Alle de nordiske lande har brug for flere politifolk. Der skal også gøres mere for at styrke politisamarbejdet i Norden. For at udvikle nye arbejdsmetoder i kampen mod grænseoverskridende kriminalitet skal fagbevægelsen inddrages.
Det forebyggende arbejde fremhæves også. Alle lande skal gøre mere for at stoppe rekrutteringen til kriminelle netværk. Velfinansierede skoler og sociale tjenester samt muligheden for at arbejde og blive integreret i samfundet er meget vigtige faktorer for at give børn og unge tillid til fremtiden. Der skal gøres mere for at gøre Norden til et mere sikkert og trygt sted, skriver forfatterne i Nettavisen.