Kopierede/fra hoften

Hvad de færreste europæere – heriblandt danskere – forstår, er, at USA ikke er et demokrati i europæisk forstand, men en ”konstitutionel republik”, hvor præsidenten ikke vælges af et nationalt vælgerflertal, men af valgmænd udpeget i hver af de 50 stater. Det medfører ofte, at en præsidentkandidat vinder, selv om han ikke kan mønstre noget landsomfattende flertal.
Ordningen er et resultat af USA’s status som en føderal republik og er tænkt som en garant mod, at en håndfuld folkerige stater skal kunne trumfe de mindre.
Demokraterne har længe agiteret mod ordningen og forlangt et europæisk system med føderale flertalsvalg. Men det er de måske ikke længere så forhippede på, efter at et par nye meningsmålinger viser flertal for republikanerne.
Udviklingen er bemærkelsesværdig, fordi demokraterne på grund af deres knusende majoritet i store stater som Californien, New York og Illinois har kunnet regne med et nationalt flertal. Men nu fremgår det af de seneste målinger fra TIPP og Atlas Intel, at Trump fører over Harris med 2-3 pct.point.
Den venstresnoede avis, Washington Post, fremhævede i 2020 TIPP som den mest pålidelige meningsmåler. TIPP var også en af to, der korrekt forudsagde udfaldet af 2016-præsidentvalget, som Trump vandt.
RealClear Politics, som beregner et gennemsnit af samtlige meningsmålinger, giver Trump et forspring i samtlige de vigtigste svingstater: Arizona, Georgia, Michigan, North Carolina, Nevada, Pennsylvania og Wisconsin.
Med lidt over to uger til valget må demokraterne snart finde på noget, hvis de skal have en chance. Det plejer at være valgsnyd.