Kommentar

I Jyllands-Posten afleverer historikeren Lars Hovbakke Sørensen følgende ildevarslende opmaning: ”Stemmer du på en politiker, der sætter spørgsmålstegn ved demokratiet, så er du håbløst historieløs.” Hvad han mener er, at man er historieløs, hvis man stemmer på Donald Trump. Det fører til et grusomt, Hitler-agtigt diktatur.
Hvad Trump sådan rent konkret har gjort for at holde Hovbakke vågen om natten, kommer han ikke ind på, men da han er en moderne historiker, føler han intet behov for at henvise til kendsgerninger. Hvorfor skulle han slide med empirien, når det er alt nok at tilslutte sig tidens dårlige ånde?
Hovbakkes stræbsomme opsats er altså langt fra original, men viser, at han har vejret historiens vingesus, og på suset fornemmer han, hvilke meninger, man skal forfægte, hvis man vil være noget ved musikken og skrive i Jyllands-Posten.
Da stort set alle historikere og andre medlemmer af den talende klasse mener det samme, kunne det være forfriskende at forestille sig, hvordan en kinesisk historiker ville tolke nutidshistorien.
Om de kommende begivenheder ville vores kineser ikke være i tvivl: Hvis Kamala Harris og den klasse, som hun repræsenterer, vinder præsidentvalget den 5. november, vil han kunne glæde sig over det demokratiske partis planlagte destruktion af den vestlige verdens hidtil ledende magt. Han vil notere sig den ubegrænsede tilstrømning af vildtfremmede, der vil negere forestillingen om, at der findes et amerikansk folk. Han vil med tilfredshed konstatere, hvordan kriminaliteten breder sig overalt i USA, at tilvandringen underminerer arbejdernes lønninger, det sociale sikkerhedsnet og skolerne, og hvordan de demokratiske pengeudpumpninger undergraver dollarens rolle som global reservevaluta.
Ikke mindst vil vores kinesiske historiker med et tilfredst grin iagttage, hvordan en afpillet, tidligere stormagt kaster sig ud i krige, som denne muskelsvage aktør ikke kan vinde.
Men da han er historiker, vil han overveje, hvad alt dette betyder i et verdenshistorisk perspektiv, og han vil med fornøjelse slutte, at den vestlige civilisation har begået selvmord.