Nyt

Mark Rutte siger, at Nato ikke kan bekræfte påstande om, at der er nordkoreanske soldater på ukrainsk jord. Både Ukraine og Sydkorea har fremsat sådanne påstande. »En sådan udstationering ville give NATO et påskud for at gribe ind. Det er det sidste, Putin ønsker.

NATO har endnu ikke været i stand til at bekræfte, at Nordkorea sender soldater for at kæmpe på russisk side i krigen mod Ukraine, siger generalsekretær Mark Rutte.

De sydkoreanske myndigheder offentliggjorde fredag satellitbilleder af, hvad der siges at være nordkoreanske soldater i Rusland. Ifølge landets efterretningstjeneste har Nordkorea besluttet at sende fire brigader med i alt 12.000 soldater for at hjælpe Rusland.

»Fra nu af er vores officielle holdning, at vi ikke kan bekræfte rapporterne om, at nordkoreanere nu er aktive som soldater og deltager i krigsførelsen,« sagde Rutte efter et møde mellem NATO’s forsvarsministre fredag.

Med nutidens satellitteknologi ville nordkoreanerne ikke kunne operere i Ukraine uden at blive opdaget.

Ukraine siger, at Nordkorea har planer om at sende 12.000 soldater, men det er alt for lidt til at betyde noget. Desuden er det ikke længe siden, at Putin meddelte, at de ville mobilisere yderligere 100.000 soldater.

Udstationeringen af nordkoreanske styrker i Rusland viser, at Moskva ønsker at forlænge og optrappe krigen, siger en højtstående kilde i det ukrainske præsidentskab til AFP.

»Dette beviser endnu en gang, at Moskva ønsker en større og længere krig og forsøger at trække sine allierede ind i den,« siger kilden.

“Det er umuligt at forudsige, hvordan det vil udspille sig på slagmarken, hvis det nordkoreanske militær er her. Det kan komplicere situationen,« tilføjer kilden.

Sydkoreas efterretningstjeneste offentliggjorde fredag billeder, der viser nordkoreanske soldater på russisk jord. Ifølge efterretningstjenesten NIS planlægger Nordkorea at sende i alt 12.000 soldater til at kæmpe på russisk side i Ukraine.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her! Kjøp eboken her.