Kopierede/fra hoften

Zelenskyj vil sælge sin “sejrsplan” til Vesten. Men er der nogen købere? Generalsekretær Mark Rutte havde forbehold. I dag er det EU’s tur.

Zelenskyj vil ikke give slip på målet om sejr, selv om det synes mere fjernt end nogensinde.

– Planen vil styrke Ukraine. Det gode ved den er, at den ikke er afhængig af russisk velvilje,” siger han.

Med det mener Zelenskyj, at man ikke skal lytte til eller samarbejde med russerne. Han vil have, at Ukraine skal have adgang til russernes indefrosne midler. De er indefrosset i seks måneder ad gangen. Nu ønsker Ukraine og dets allierede at forlænge perioden til tre år. Ukraine vil få et stort lån mod russernes indefrosne midler på omkring 300 milliarder dollars. Hvis Ukraine får lov til at bruge russernes midler som garanti, vil det være det første skridt i retning af, at russerne finansierer krigen mod dem. Det vil næppe blive vel modtaget i Moskva.

Blandt de emner, som EU-landene skal diskutere, er planen om et nyt lån på 35 milliarder euro til Ukraine – sikret af de russiske midler, der er indefrosset i europæiske banker.

“Det er vigtigt, at vi får pengene så hurtigt som muligt,” understreger Zelensky.

Han beder også Ungarn om at holde op med at blokere for en beslutning om at forlænge “indefrysningsperioden” for de russiske midler fra seks måneder til tre år. En sådan forlængelse kan føre til, at blandt andre USA yder mere støtte. (NTB)

</blockquote

Ukraine vil have penge og langdistancemissiler med tilladelse til at bruge dem langt ind i Rusland. Men det, Ukraine mangler mest af alt, er sine egne soldater.

Planen er måske at lokke NATO i en fælde, som lukker sig, når russerne reagerer. Men der er ikke mange, der er villige til at gamble i den nuværende situation, og slet ikke før et amerikansk valg med 2,5 måneder, hvor præsidenten er i limbo. Dertil kommer Israels forventede angreb på Iran.
Men Zelenskyj har ikke tid til at vente. Sandet er ved at løbe ud af timeglasset.