Tavle

Tyveri af valnødder og vandalisering af træer er et tilbagevendende problem i Torup Slotspark uden for Malmø. Det skriver SVT.

Friskplukkede og kogte valnødder er en delikatesse for mange af de tusindvis af besøgende, der lagde vejen forbi valnøddefestivalen i Torup i weekenden. Men tyve stjæler sække med valnødder ved høsttidspunktet og bringer tilbuddet til de besøgende i fare.

Det var meningen, at valnøddefestivalen skulle sætte en stopper for dette problem, men sådan er det ikke gået. »Vi kan desværre ikke se, at det er blevet bedre,« indrømmer Jessica Grundén, leder af ejendoms- og gadekontoret i Malmø Kommune.

Der er indgivet politianmeldelser. Sikkerhedsvagter går runden. Men valnødderne i Torup Slotspark synes stadig at være så attraktive, at den ulovlige nøddeplukning ikke stopper. I løbet af efteråret har vidner set folk bære sække med valnødder væk.

»Nogle er ret sofistikerede og medbringer deres egne redskaber, som f.eks. fælgkors, der er fastgjort til reb og kastet op i træerne. Nogle gange knækker de måske en gren for at ramme den, eller går efter støtterne på vores nyplantede æbletræer. Nogle har endda trukket skiltene med forbud mod plukning op for at bruge dem til at slå valnødder ned på jorden,« siger Grundén.

Ud over de beskadigede træer vil mængden af nødder, som offentligheden kan plukke og smage på i løbet af festivaldagene, være begrænset. Valnøddetræerne står på privat grund, så da festivalen startede for tre år siden, var det med et håb om, at flere ville få mulighed for at nyde de eftertragtede nødder, og at de, der ulovligt tog poser med hjem, ville forsvinde.

»Det har ikke haft den fulde effekt, må vi sige. Vi har også sikkerhedsvagter, som kommer og holder øje med området, så vi må fortsætte næste år og se, hvad vi mere kan gøre for at beskytte vores træer her. Måske bliver vi nødt til at øge antallet af vagter,« siger Jessica Grundén til SVT.