Nyt

Spaniens premierminister Pedro Sánchez opfordrer andre EU-medlemmer til at suspendere EU’s frihandelsaftale med Israel på grund af krigene i Gaza og Libanon.

Spanien har været i forhandlinger med Irland og andre EU-lande i flere måneder. Argumentet er, at Israel overtræder frihandelsaftalens menneskerettighedsklausul.

Mandag gjorde Sánchez det også klart, at der ikke bliver tale om at trække FN’s Unifil-styrke ud af det sydlige Libanon, som Israel har krævet (NTB-Reuters)

Unifil-styrken består af 9.500 soldater. Indonesien, Italien, Indien, Nepal, Ghana og Malaysia har flest soldater i enheden, som ledes af en spansk general.

Der har været sammenstød mellem Israels forsvarsstyrker og Unifil for nylig. IDF mener, at det skyldes, at Unifil fungerer som menneskelige skjolde for terrorgruppen Hizbollah.

Sánchez siger, at Spanien overholder FN-resolutionen fra 2006 om, at kun libanesiske regeringsstyrker og Unifil skal være stationeret i det sydlige Libanon.

Som de indviede ved, trak Israel sine styrker tilbage i 2006 i overensstemmelse med principperne i FN-resolution 1701. Men Hizbollah forlod aldrig området og har i 18 år udnyttet dette til en række angreb mod Israel.

Unifils soldater har tilsyneladende ikke været i stand til at opdage større udbygninger af Hizbollahs stillinger, såsom tunneler og overvågningsstationer, blot nogle få dusin meter fra deres egne baser.

Israel har derfor bedt Unifil om at forlade det sydlige Libanon.

Pedro Sánchez betragtes som socialdemokrat og tilhører Partido Socialista Obrero Español (PSOE). Hans regering gik faktisk af i 2019, men fortsatte som forretningsministerium og derefter ved afstemninger i Deputeretkammeret i 2020 og 2023, sidste gang efter en aftale med catalanske separatister om amnesti til dømte politikere efter oprøret i 2017.

Samtidig vil Kina også involvere sig i presset mod Israel, rapporterer NTB-AFP.

»De humanitære katastrofer i Gaza bør ikke fortsætte. At møde vold med vold kan slet ikke løse nogen af parternes legitime bekymringer,« sagde den kinesiske udenrigsminister Wang Yi i en telefonsamtale med den israelske udenrigsminister Israel Katz mandag.

Wang sagde også, at Kina håber, at alle parter handler forsigtigt og undgår at falde ind i en ond cirkel som følge af spændingerne mellem Israel og Iran. Samtidig opfordrede han til en øjeblikkelig, fuldstændig og varig våbenhvile i Gazastriben og frigivelse af alle gidsler.