Nyt

1,1 millioner asylansøgere ankom til Europa sidste år. De fleste blev afvist, men de blev. Sytten Schengen-lande, herunder Danmark og Norge, er trætte af dette. De har skrevet breve til Kommissionen og bedt om handling.

Asylansøgere træner, og myndighederne tager ikke affære. Sådan har situationen været i en årrække.

Nederlandene og Østrig er som nævnt initiativtagere til underskriftsindsamlingen, som er underskrevet af Kroatien, Tjekkiet, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Italien, Luxembourg, Malta, Slovakiet og Sverige.

Desuden er de tre Schengen-lande Norge, Schweiz og Liechtenstein medunderskrivere.

“Mennesker uden opholdsret skal holdes ansvarlige. Et nyt retsgrundlag skal klart definere deres forpligtelser og pligter,” skriver landene og fortsætter

“Manglende samarbejde skal have konsekvenser og sanktioneres.”

Regeringer, hedder det videre, “skal have beføjelse til at gennemføre udvisninger med fuld respekt for de grundlæggende rettigheder”.

Men med forbeholdet “fuld respekt for grundlæggende menneskerettigheder” giver landene fingeren til ngo’er, akademikere og advokater, som er klar til at indbringe sager for klagenævn og domstole. I Norge har det været muligt at få et afslag efter en lang proces og så bare nulstille afslaget og anke igen.

Uden mere drakoniske foranstaltninger vil deportationer aldrig finde sted. For i asylansøgernes hjemlande vil myndighederne heller ikke have dem. De sender store summer hjem.

Landene nægter at tage imod asylansøgerne. De nægter også at lade flyene lande.

Situationen kan ændre sig, hvis Trump vinder. Han har lovet at deportere millioner af illegale. Hvis Trump bliver valgt, vil han iværksætte den største deportation nogensinde. Hvis det lykkes ham, kan det også inspirere europæerne til at kræve det samme af deres regeringer.

Men det ligger langt ude i fremtiden.

Vil føre en hård linje: I alt 17 lande kræver nu ret til at udvise afviste asylansøgere, der nægter at vende hjem – Danmark har skrevet under

.

 

Købe hos Tales: Sådan døde Danmark        Købe hos Saxo: Sådan døde Danmark

Købe hos Tales:: Frem for alt frihed festskrift til Lars Hedegaard

20130206_081741

 

Købe hos Tales: Ræven går derude, mor

Købe hos Saxo: Ræven går derude, mor

 

Købe: Verden var så rød, mor Erindringer 1942-1980

 

Købe: Frihedens væsen Fra Perikles til Hirsi Ali

 

Købe: Fragmenter af Danmarks historie 2020-2031