Nyt

New York Times’ retssag mod Europa-Kommissionen om offentliggørelse af kommissionsformand Ursula von der Leyens sms’er med Pfizers administrerende direktør Albert Bourla om coronavacciner vil blive behandlet af EU-Domstolen den 15. november.

Det skriver Financial Times.

New York Times henvendte sig til Europa-Kommissionen i januar 2023, efter at Kommissionen havde sagt, at den »ikke havde« de tekstbeskeder, som avisen havde anmodet om i forbindelse med en anmodning om informationsfrihed. Avisen ønsker at offentliggøre sms’erne, da de kan kaste lys over, hvordan Bruxelles forhandlede pandemikontrakter til en værdi af milliarder af euro.

Ifølge personer med kendskab til forberedelserne vil EU-Domstolen behandle sagen den 15. november. Den vil blive behandlet af et storkammer med 15 dommere, som normalt behandler meget komplekse sager eller sager, der anses for at være af stor betydning.

Sms’erne mellem Bourla og von der Leyen var private, hvilket har ført til kritik af manglende gennemsigtighed i forhandlinger, hvor kommissionsformanden var personligt involveret.

Kommissionens manglende gennemsigtighed i håndteringen af vaccinekøbet er allerede blevet et anliggende for EU’s retssystem:

I juli afgjorde EU-Domstolen, at Kommissionen ulovligt havde skjult nogle detaljer i indkøbskontrakterne for COVID-19-vacciner i en anden sag.

Et uafklaret spørgsmål, som domstolen forventes at undersøge, er, om SMS-beskederne er blevet slettet, og i så fald på hvilket grundlag, skriver Financial Times.

New York Times er glad for, at spørgsmålet kommer op, mens Europa-Kommissionen ikke har nogen kommentarer til det.