Nyt

Albanere udgør den største gruppe af bådmigranter, der ankommer til den engelske kyst. De er også de mest kriminelle af migranterne.

Der er ikke krig i Albanien, faktisk rejser flere og flere briter dertil på ferie. Alligevel er briterne ude af stand til at slippe af med de illegale migranter, der rejser den anden vej.

Som Document for nylig rapporterede, bliver albanske migranter fængslet langt oftere end britiske statsborgere.

Blandt britiske statsborgere, inklusive naturaliserede migranter, viser tallene, at 14 ud af 10.000 er i fængsel.

Men blandt udlændinge er tallene op til 16 gange højere. Albanere er langt de mest kriminelle med 232 ud af 10.000 i fængsel.

Nye tal: Udlændinge fra Albanien, Irak og Somalia op til 16 gange mere kriminelle

Briterne har længe forsøgt at slippe af med illegale migranter fra Albanien. I maj 2023 skrev Document om, hvordan briterne betalte albanere for at rejse hjem, men det hjalp ikke meget, da de var tilbage på britisk jord kort tid efter.

En anden metode er at bruge Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK).

En albansk kriminel, som sneg sig tilbage til Storbritannien efter at være blevet deporteret, har vundet retten til ophold under EMRK, skriver The Telegraph.

Ardit Binaj (32) blev løsladt seks måneder efter at have afsonet en dom på to et halvt år for indbrud og deporteret som led i en aftale om overførsel af fanger med Albanien

Et par måneder senere var han tilbage i Storbritannien for at være sammen med sin litauiske kæreste, som havde opholdstilladelse. De fik børn og blev gift, hvilket gav ham mulighed for at argumentere for, at udvisning af ham igen ville krænke hans ret til familieliv i henhold til artikel 8 i EMRK.

Binaj fik medhold i retten.

Dommeren accepterede, at det ville være “urimeligt hårdt” for hende og hendes søn at blive adskilt fra Binaj, og at hun måske ikke ville kunne få passende lægebehandling i Albanien.

Sagen vil puste nyt liv i kravet om, at Storbritannien skal melde sig ud af eller søge en reform af EMRK. Da Theresa May var indenrigsminister, hævdede hun, at en anden illegal indvandrer slap for udvisning, fordi han havde en kat.

Boris Johnson opfordrede for nylig til, at medlemskab af EMRK skulle afgøres ved en folkeafstemning. De konservative partilederkandidater har forskellige opfattelser af, hvordan Storbritannien skal forholde sig til EMRK.

Robert Jenrick har lovet at tage Storbritannien ud af konventionen. Tom Tugendhat har sagt, at han er villig til at forlade EMRK, mens Kemi Badenoch har sagt, at hun ikke vil udelukke at forlade EMRK, men at det alene ikke vil løse “roden til problemet”. James Cleverly går ikke ind for at gøre det.

– Konventionen er blevet strakt så langt, at den er blevet et charter for kriminelle, siger Jenrick.

– Den har gentagne gange tilbudt smuthuller til farlige udenlandske kriminelle, som truer den britiske offentlighed, så de kan undgå at blive deporteret.

– Artikel 8-reformen er en fantasi. Den eneste måde, vi kan sætte en stopper for farceagtige sager som denne, er ved at opgive konventionen og garantere vores egne rettigheder.

James Cleverly var indenrigsminister på tidspunktet for dommen og var uenig i, at deportation ville være “urimeligt hårdt”. En talsmand for den siddende indenrigsminister Yvette Cooper mener, at Labour vil forbedre situationen.

– Udlændinge, der begår lovovertrædelser, skal ikke være i tvivl om, at loven vil blive håndhævet, og hvor det er relevant, vil vi sikre, at de bliver deporteret, og at reglerne bliver respekteret og håndhævet.

– Vi er allerede begyndt at gennemføre en kraftig stigning i håndhævelsen af indvandring og tilbagesendelsesaktiviteter for at fjerne mennesker, der ikke har ret til at blive i Storbritannien, og 3.000 mennesker er allerede blevet sendt tilbage, siden den nye regering kom til magten.

En anden talsmand hævder, at antallet af migranter, der får lov til at blive, er blevet reduceret med 20 procent, siden Labour tog over.

Med bådmigranter, der fortsætter med at strømme over Den Engelske Kanal, er det stadig uvist, om Labour kan indfri Starmers løfte om at “smadre banderne”.

Men efter 14 år med tomme løfter fra de konservative er der næppe megen optimisme at spore blandt almindelige briter.