Nyt

I løbet af kort tid er robotdyr blevet mere og mere almindelige i ældreplejen. Det skriver SVT.

Mere end halvdelen af Sveriges kommuner har nu købt denne type teknologi – men emnet er relativt uudforsket. Det viser en undersøgelse, som forskeren Sofia Thunberg har foretaget i forbindelse med sin afhandling ved Linköpings universitet.

Et robotdyr ligner ofte en kat, en hund eller et andet dyr og kan efterligne bevægelser og lyde.

»De har en enormt beroligende effekt, bare det at have dem på skødet og mærke deres mave gå op og ned, som om de trak vejret,« siger Annika Müller-Hansen, der er enhedschef på Almgården i Båstad.

Mens robotdyr tidligere primært blev forbundet med demenspleje, viser Sofia Thunbergs undersøgelse, at det har spredt sig til en række andre områder, som f.eks. korttidspleje.

»Siden 2019 er antallet af kommuner, der indfører teknologien, steget markant, men det er ikke blevet fulgt op af et tilsvarende evalueringsarbejde, hvilket gør det svært at drage sikre konklusioner om teknologiens faktiske effekter«, siger Sofia Thunberg til SVT.

I det nordvestlige Skåne har Båstad kommune f.eks. indkøbt robotdyr, som bruges på Almgården til mennesker med kognitiv svækkelse. De henter dem, når de opdager, at nogen har en ekstra interesse.

»Lige nu har vi tre personer, som synes, det er fantastisk, nogle gange er det mænd og andre gange kvinder.«

Sofia Thunberg ser mange fordele ved robotdyrene. »Man føler sig set, at man har ansvar for et dyr, men når man er dement, tror man måske, at det er et rigtigt dyr, hvilket udfordrer personalets arbejde med at besvare spørgsmål som, hvorfor poterne føles lidt hårde.«

Mest læst

Lars Løkkes sorte dag

Retsstatens sidste udkald

Tommy på vej i fængsel