Nyt

Moderna blev dømt til at betale 14.000 pund, efter at det kom frem, at en repræsentant havde sendt en WhatsApp-besked, hvor han tilbød børn 1.500 pund for at deltage i covid booster-forsøg.

Lægemiddelvirksomheden bliver nu stærkt kritiseret ifølge The Telegraph. Storbritanniens Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (PMCPA) afgjorde, at tilbuddet udgjorde en “upassende økonomisk tilskyndelse” og fandt, at virksomheden havde bragt “medicinalindustrien i miskredit”.

Tilbuddet blev fremsat af en børnelæge og var rettet mod børn mellem 12 og 18 år. Børnene blev tilbudt penge for at deltage i NextCove-studiet, som undersøgte effekten af Modernas booster-jab.

I henhold til reglerne om lægemidler til human brug (kliniske forsøg) er det forbudt at tilbyde sådanne incitamenter til børn eller deres forældre. I en erklæring siger PMCPA:

«Panelet bemærkede, at det økonomiske incitament, der blev tilbudt i den uautoriserede WhatsApp-besked, aldrig blev udbetalt, men mente, at det kunne have tilskyndet deltagerne til at ansøge om at deltage.

Panelet mente, at de unikke omstændigheder ved COVID-19-pandemien og de særlige omstændigheder ved denne undersøgelse, der involverede rekruttering af børn, betød, at Moderna skulle have været særligt forsigtige.

Alt i alt mente panelet, at dette bragte medicinalindustrien i miskredit og reducerede tilliden til den.»

Kritikere mener dog, at Moderna slipper for let. Esther McVey er medlem af Tory-parlamentet og tidligere medlem af All-Party Parliamentary Group (APPG) om Covid-19-vaccineskader.

Hun mener, at en bøde på 14.000 pund sandsynligvis ikke vil få en virksomhed, der havde en samlet omsætning på 6,8 milliarder dollars i 2023, til at tænke sig om en ekstra gang, inden den bryder reglerne igen.

– Ikke alene er gebyrerne for små, men når de kommer, kommer de for sent. Der er et stort efterslæb i behandlingen af denne type klager, og det tog for nylig 18 måneder for PMCPA at behandle en sag mod Moderna, siger McVey.

– Det er tydeligt, at systemet ikke fungerer, og at det ikke beskytter patienterne mod vildledende information og reklamer om medicin. Offentlighedens tillid til sundhedsmyndighederne vil kun fortsætte med at blive udhulet, hvis der ikke tages meningsfulde skridt.

Moderna blev også dømt for at have overtrådt retningslinjerne for den måde, de havde promoveret Spikevax Covid-vaccinen på under den europæiske kongres for klinisk mikrobiologi og infektionssygdomme i april 2022.

Mistænkelig overdødelighed blandt unge i Norge

Skandalerne omkring covid-vaccinerne vokser sig større for hver uge, der går. Molly Kingsley fra kampagnegruppen Us For Them er også kritisk.

– Der har været en lang række af sådanne afgørelser mod Moderna, Pfizer, AstraZeneca og GSK for lignende alvorlige lovovertrædelser, og alligevel har der ikke været nogen konsekvenser i den virkelige verden for nogen af disse virksomheder.

– Det er utroligt, at PMCPA, som er et selvregulerende organ for industrien, ikke har myndighed til at pålægge bøder eller andre meningsfulde sanktioner for alvorlige overtrædelser af reglerne.

Kingsley mener, at selvregulering er et privilegium, som medicinalindustrien udnytter på arrogant vis.

Patienterne lider, især når det drejer sig om en «vaccine», der mere eller mindre blev påtvunget befolkningen.

Mest læst

Lars Løkkes sorte dag

Retsstatens sidste udkald

Tommy på vej i fængsel