Nyt

Kriminelle tjener 100-150 milliarder svenske kroner på at begå kriminalitet i Sverige hvert år. Det oplyser SVT.

I en ny rapport beskriver det svenske politi, hvordan den kriminelle økonomi fører til store tab for samfundet.

»Jeg er optimistisk med hensyn til fremtiden, men jeg tror, at det bliver værre, før det bliver bedre.« Det siger Annika Öhmark, der er koordinator for den kriminelle økonomi i politiregion Øst.

Den økonomiske kriminalitet er steget markant i Sverige i de senere år sammen med en stigning i den voldelige kriminalitet.

Ud over at sorte penge skaber usund konkurrence, kan den voksende kriminelle økonomi også kædes sammen med stigningen i antallet af mord, skyderier og eksplosioner i de senere år. SVT skriver, at blandt kriminelle bander vurderes svindel i øjeblikket at være den største indtægtskilde.

Politiet bemærker også, at bandekriminelle i højere grad benytter sig af afpresning og trusler for at inddrive gæld, hvad enten den er fiktiv eller reel. Sidste år blev der anmeldt omkring 9.000 tilfælde af afpresning i Sverige, hvilket er en stigning på 30 % i forhold til året før.

Tusindvis af mennesker er involveret i rivaliserende kriminelle bander i hele Sverige. Der er en voksende frygt for, at disse bander spreder sig til Danmark, Norge og Finland. Bandekriminelle er blevet sendt fra Sverige helt til Island for at begå lovovertrædelser.

»Vi ved, at hvis vi anholder én person, er der flere klar til at tage over, så vi må fortsætte med at arbejde mod netværkene og samarbejde med andre aktører både eksternt og internt,« siger Annika Öhmark.

Den svenske myndighed for økonomisk kriminalitet anslår, at der hvert år hvidvaskes 130 milliarder svenske kroner. På bare ét år mellem 2022 og 2023 har den svenske myndighed for økonomisk kriminalitet mistanke om, at hvidvaskning af penge er steget med 24 %.

En rapport fra det svenske kriminalpræventive råd (Brå) har tidligere dokumenteret, at hele det svenske samfund nu er blevet infiltreret af kriminelle klaner, inklusive politiet. Selv salg af jordbær er blevet en måde at hvidvaske penge på for kriminelle netværk i Sverige.

Mest læst

Lars Løkkes sorte dag

Retsstatens sidste udkald

Tommy på vej i fængsel