Nyt

Israelske specialstyrker udfører missioner bag fjendens linjer, som er klassiske missioner for sådanne soldater. Formålet med angrebene er at indsamle efterretninger og undersøge Hizbollahs kapacitet.

Specialstyrkerne vil blandt andet benytte Hizbollahs egne tunneler til at krydse grænsen.

Det kan være missioner, der udføres forud for en mulig bredere landinvasion, der kan komme så snart som i denne uge, siger folk med kendskab til sagen ifølge Wall Street Journal.

Tidspunktet for en eventuel aktion på landjorden kan ændre sig, siger kilder til WSJ, da Israel er under stærkt pres fra USA for ikke at gennemføre en større invasion. Det var ikke umiddelbart klart, hvor længe Israel ville sigte mod at holde territoriet, eller om indtrængen ville være mere som en række større angreb.

Amir Avivi, en tidligere højtstående israelsk militærembedsmand, siger, at angrebene er en del af forberedelserne til en forestående landinvasion.

“IDF har gjort mange forberedelser til et angreb på jorden. Det omfatter altid specialoperationer. Dette er en del af processen.”

Hizbollah ser ud til at være så svækket, at Israels dilemma faktisk vil være, hvor langt man skal gå ind i Libanon, og hvornår man skal trække sig ud, ifølge Avivi.

Israels regering er under dobbelt pres. Som sædvanlig skriger Vesten på våbenhvile og drømmer om en tostatsløsning. Men 60.000 israelere er interne flygtninge fra områderne i nord, og de ønsker naturligvis at vende hjem i sikkerhed.

En højtstående israelsk embedsmand sagde i sidste uge, at landet håbede at undgå en landinvasion. Men samtidig har Israels forsvarsstyrker (IDF) indkaldt yderligere fem brigader af reservister, og alt tyder på, at de forbereder sig på at krydse grænsen.

Lige nu ser det ud til, at der er balance mellem politiske ønsker og militærstrategiske mål. Men både Netanyahu og IDF’s øverstbefalende, generalløjtnant Herzi Halevi, synes at mene, at en invasion er nødvendig. Ingen af dem vil sandsynligvis bryde sig meget om pres fra udlandet.

USA og de arabiske lande har altid sagt, at de ønsker en diplomatisk løsning på krisen og har advaret mod risikoen for en regional krig. Men Iran ser ud til at regne med knapperne, og uden Irans indblanding er opgaven overkommelig for Israels militære styrker. Desuden har USA øget sin tilstedeværelse i regionen netop for at afskrække Iran.

Pentagon sagde søndag, at de ville beholde hangarskibskonvojen USS Abraham Lincoln og dens tilknyttede skibe i nærheden af Det Røde Hav. Lincoln forventedes at forlade området, når hangarskibsgruppen USS Harry S. Truman ankom.

En operation på landjorden vil komme efter to uger med omfattende efterretningsoperationer, målrettede drab og kraftige bombardementer med det formål at ødelægge kommando- og kontrolsystemerne og våbenlagrene hos den amerikansk-klassificerede terrorgruppe. Israel udførte luftangreb mod mere end 2.000 mål i sidste uge i det kraftigste bombardement af Libanon i årevis, har militæret sagt.

Den største succes indtil videre var, da det lykkedes IAF (Israel Air Forces) at dræbe Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah i et vellykket angreb på Beirut. Det er ikke klart, hvem der overtager lederposten, men Hizbollahs viceleder Sheikh Naim Qassem siger, at en ny leder af bevægelsen vil være på plads inden for kort tid.

Hizbollah begyndte sine raketangreb mod Israel dagen efter terroren den 7. oktober og affyrede angiveligt mere end 11.000 missiler, som hovedsageligt ramte det nordlige Israel.

Mest læst

Lars Løkkes sorte dag

Retsstatens sidste udkald

Tommy på vej i fængsel