Fra årsskiftet indfører Tyskland strengere emissionsgrænser for brændeovne, pejse og andre ildsteder. De nye regler forbyder mere end 0,15 gram fint støv og fire gram kulilte pr. kubikmeter røg, der udsendes gennem skorstenen.
Disse regler vil gælde for et stort antal bygninger rundt om i landet, rapporterer Die Welt. Det betyder, at mange mennesker bliver nødt til at beslutte, om de vil holde op med at bruge gamle pejse, opgradere dem eller investere i nyt udstyr, der overholder grænseværdierne, skriver den tyske avis.
Det gælder for pejse, brændeovne, kakkelovne, pilleovne, flisovne, brændeovne og kulovne, i alt omkring fire millioner ildsteder på landsplan, ifølge den tyske forening for hus-, varme- og køkkenteknik (HKI)
.
De, der fortsætter med at fyre med installationer, der ikke overholder grænseværdierne, risikerer høje bøder – op til hele 50.000 euro, svarende til godt en halv million norske kroner.
Det er ejerens ansvar at sikre, at udstyret er lovligt. Avisen hjælper offentligheden med at være lovlydig:
Datoen på typeskiltet giver en første indikation. Hvis den viser en værdi mellem 1. januar 1995 og 21. marts 2010, skal ejerne tage affære.
Der er andre måder at bevise overholdelse af emissionsværdier over for eller med hjælp fra skorstensfejeren. Dette skyldes, at typeskiltet måske ikke længere findes, eller at det er ulæseligt.
Fabrikantens certifikat kan bruges i stedet for typeskiltet: Mange producenter leverer et certifikat med nye brændeovne, som bekræfter, at grænseværdierne er overholdt. Endnu en mulighed er individuel måling af fejemaskinen. En anden mulighed er en database: Brændeovnsejere kan søge efter deres brændeovnsmodel i HKI-databasen, hvor man kan finde emissionsværdier for tusindvis af modeller.
Nogle brændeovne er ikke omfattet af reglerne, f.eks. “historiske brændeovne”, der er bygget før 1950, og som står på deres oprindelige placering.
Du kan også få nogle undtagelser:
Hvis brændeovnen er den eneste opvarmningsform i en boligenhed, kan skorstensfejeren og den lavere bygningsmyndighed give dispensation.
Og hvis en åben pejs kun bruges lejlighedsvis, kan du fortsætte med at bruge den – igen skal dette afklares med fejemanden.
Der er ikke noget statstilskud til opgradering af pejse, skriver Die Welt.
Norge forbød oliefyring fra 1. januar 2020.
Køb The Psychology of Totalitarianism her! Køb bogen her!