Nyt

Espen Barth Eide brugte sin tildelte tid på FN-podiet til at opfordre til en palæstinensisk stat. Det er usædvanligt, at Norges udenrigsminister går ind for en stat, der forbindes med den værste terror.

“Mellemøsten oplever en af sine mørkeste timer,” sagde den norske udenrigsminister Espen Barth Eide, da han fra FN’s talerstol opfordrede alle stater til at anerkende Palæstina.

Det er svært at forstå Eides logik. Samtidig med at han anerkender Israels ret til at forsvare sig, opfordrer han til at støtte en palæstinensisk stat.

Udenrigsministeren brugte en stor del af Norges tale ved FN’s generalforsamling i New York på Mellemøsten.

“Der er gået næsten et år siden Hamas’ afskyelige terrorangreb mod Israel den 7. oktober,” sagde Eide (Ap) i hoveddebatten i FN lørdag.

Norges udenrigsminister.

Han gentog Norges stærke fordømmelse af angrebet og krævede, at gidslerne i Gaza blev frigivet med det samme og uden betingelser. Samtidig understregede han, at Israel, ligesom alle andre stater, har ret til at forsvare sig mod terrorisme – og er bundet af international lov.

– De enorme lidelser, som den palæstinensiske befolkning i Gaza er blevet påført, er uden sidestykke. En stor del af Gaza ligger i ruiner. Mindst 41.000 mennesker er blevet dræbt, og mange flere er såret og lemlæstet for livet,” siger Eide.

Han er enig med FN’s generalsekretær i, at “intet kan retfærdiggøre en sådan kollektiv afstraffelse.”

</blockquote

Det er den type kategoriske udsagn, som en udenrigsminister bør være forsigtig med. Ordet retfærdiggøre er ladet. Mener Barth Eide virkelig, at Israel ikke havde ret til at dræbe Hassan Nasrallah? “Det er Hamas og Hizbollah, der bruger civilbefolkningen som skjold. Skal Israel finde sig i det?

Kolonisering

Eide påpegede derefter, at de ulovlige israelske bosættelser på den besatte Vestbred udvides med en “alarmerende hastighed”.

Mellemøsten oplever en af sine mørkeste timer, sagde Eide og tegnede et dystert billede af den generelle situation i regionen.

“Mens vi samles i FN i denne uge, har Libanon oplevet de dødeligste dage i årtier. Vi er på randen af en større regional krig.

.

Eide kan godt lide superlativer. Han kritiserer Israel for at kolonisere sit eget land. Han er selv leder af en regering, som koloniserer Norge med udlændinge. Befolkningsudskiftning finder sted over hele Vesteuropa.

Israel stoler for meget på magtanvendelse, som USA gjorde efter 9/11.

– Selv nabolande, som for længe siden underskrev fredsaftaler med Israel, er under enormt pres. Situationen forværres time for time,” sagde Eide og understregede, at regionens konflikter er dybt sammenflettede.

– Jeg har set denne film før

.

I fredags talte Israels premierminister Benjamin Netanyahu til den samme forsamling.

I fredags talte Israels premierminister Benjamin Netanyahu til den samme forsamling.

– Hans hovedbudskab var, at vi alle er nødt til at vælge – enten står vi sammen med Israel, eller også står vi sammen med Iran og dets stedfortrædere. Han sagde også, at der kun kan blive fred, hvis Hizbollah og Hamas bliver fuldstændig besejret,” sagde Eide og fortsatte:

Han sagde også, at der kun kan blive fred, hvis Hizbollah og Hamas bliver fuldstændig besejret.

– Vi har set denne film før. Jeg kunne ikke lide slutningen.

Refererede til 11. september 2001

Uden at nævne George W. Bush ved navn påpegede Eide, at den amerikanske præsident havde et lignende budskab efter terrorangrebene på New York for 22 år siden.

.

“Denne opdeling i et forenklet sort-hvidt billede, hvor der ikke er plads til nuancer og kompleksitet eller upartiskhed, og med en overdreven afhængighed af militær magt alene, er ekstremt farlig”, sagde Eide.

“Denne opdeling i et forenklet sort-hvidt billede, hvor der ikke er plads til nuancer og kompleksitet eller upartiskhed, er ekstremt farlig”, sagde Eide.

– Og det endte ikke godt. Vi er nødt til at lære af fortidens fejltagelser”, fortsatte den norske udenrigsminister.

.

Hvilke midler ville Eide foretrække over for Hamas og Hizbollah, som har lovet at ødelægge staten Israel og dræbe jøderne?

Hvilke midler ville Eide foretrække over for Hamas og Hizbollah, som har lovet at ødelægge staten Israel og dræbe jøderne?

Eide understregede, at enhver krise indebærer en mulighed. Han gentog Norges holdning om, at en tostatsløsning er den eneste troværdige vej til en varig fred.

Selv om der er et presserende behov for våbenhvile i både Gaza og Libanon, er det ikke et alternativ til varige løsninger,

påpegede han.

Torsdag deltog næsten 100 FN-medlemsstater i et møde arrangeret af Norge, EU og Saudi-Arabien, hvor de lancerede en global alliance for at gennemføre tostatsløsningen.

“Tre årtier efter Oslo-aftalerne indser flere og flere stater, at det er nytteløst at vente i al evighed på det rette tidspunkt til at forhandle”, sagde Eide.

Bed om palæstinensisk støtte

Norge anerkendte Palæstina som en uafhængig stat i maj og er blandt de 146 af FN’s 193 medlemslande, der indtil videre har gjort det samme.

Norge er blandt de 146 af FN’s 193 medlemslande, der indtil videre har gjort det samme.

Eide fik klapsalver fra publikum, da han opfordrede resten af landene til at følge trop – så staten Palæstina kan blive fuldgyldigt medlem af FN.

Eide fik klapsalver fra publikum, da han opfordrede resten af landene til at følge trop – så staten Palæstina kan blive fuldgyldigt medlem af FN.

“Vi opfordrer alle, der kan, til at hjælpe med at opbygge Palæstinas institutioner og regionale aktører til at hjælpe med at indarbejde en politisk løsning i en bredere regional ramme,” sagde Eide.

.

Til sidst lovede han, at Norge vil stå ved Ukraines side til den bitre ende. Her er krig helt på sin plads. Morten Jentoft sagde i dag, at krigen har kostet en million dræbte og lemlæstede mennesker.

Udenrigsministeren indledte sin tale ved FN’s 79. generalforsamling med at påpege, at FN-pagtens grundpiller er truet.

“For første gang i 79 år har vi en større mellemstatslig krig i Europa”, sagde Eide og påpegede, at Rusland krænker selve grundlaget for FN-pagten med sin aggressionskrig mod Ukraine.

“For første gang i 79 år har vi en større mellemstatslig krig i Europa”.

“Disse principper sikrer lighed mellem alle stater, store som små, altid og overalt, og er grundlæggende for medlemsstaternes sikkerhed,” sagde Eide.

Advarsel fra Lavrov

Bare få minutter tidligere havde Ruslands udenrigsminister Sergei Lavrov stået på samme talerstol. Ifølge Reuters advarede han andre lande mod at involvere sig i krigen i Ukraine.

“Jeg vil ikke her tale om det urimelige og farlige i selve ideen om at forsøge at kæmpe for sejr over en atommagt – hvilket er, hvad Rusland er”, sagde Lavrov.

“Jeg vil ikke her tale om det urimelige og farlige i selve ideen om at forsøge at kæmpe for sejr over en atommagt – hvilket er, hvad Rusland er”.

Eide understregede på sin side, at Norge støtter og vil fortsætte med at støtte Ukraine, både militært og civilt, så længe der er behov for det.

“Vi ønsker, at Ukraine skal sejre. Vi ønsker fred i Ukraine. Men det skal være en retfærdig fred i overensstemmelse med de vigtigste principper i FN-pagten,” understregede Eide.

Han advarede kraftigt mod en fredsløsning for Ukraine, der indebærer en ændring af grænserne med magt.

“Vi må alle afvise et sådant resultat. Det ville skabe en frygtelig præcedens,” sagde den norske udenrigsminister.

Barth Eide

Barth Eide har netop talt for at ændre grænserne for den suveræne stat Israel, og han vil heller ikke anerkende dens ret til at forsvare sig selv. Ukraine modtager derimod et tocifret milliardbeløb fra den norske stat til sit forsvar, også inde på fjendtligt territorium.

Det giver ikke mening.

 

Mest læst

Retsstatens sidste udkald

Lars Løkkes sorte dag

Tommy på vej i fængsel