Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Antallet af analfabeter i Sverige forventes at overstige 800.000 denne vinter og kan snart nå op på en million mennesker. Det skriver Fria Tider.

Fra efteråret 2028 vil den obligatoriske skolegang i Sverige være ti år gammel, og børnehaven vil være den første klasse, har regeringen meddelt. Årsagen er, at antallet af analfabeter i landet er skyhøjt og forventes at overstige 800.000 denne vinter.

Ifølge den seneste undersøgelse fra Statistiska centralbyrån var omkring 780.000 mennesker mellem 16 og 65 år analfabeter i Sverige, men antallet stiger hurtigt.

»Hver måned får vi 8-10 elever, som er analfabeter,« sagde Rita Sommarkrans, SFI-lærer i Västerås, i et interview med SVT i foråret. Når man ikke kan læse, er det selvfølgelig svært at arbejde, betale regninger, handle, få adgang til information eller bestille tid hos lægen.

»Hvis denne tendens fortsætter, risikerer vi at få en hel generation af unge mennesker, som i praksis er funktionelle analfabeter«. Sådan skriver undervisningsminister Johan Pehrson (L) og skoleminister Lotta Edholm (L) i et debatindlæg.

Fria Tider påpeger dog, at ministrene ikke nævner, at hovedårsagen til den udbredte analfabetisme er den igangværende masseindvandring af voksne analfabeter fra den tredje verden, som regeringen ikke gør noget for at stoppe. I stedet fortsætter Kristersson-regeringen med støtte fra Sverigedemokraterne (SD) med at uddele 100.000 opholdstilladelser om året. Det er nogenlunde det samme, som Reinfeldt-regeringen gjorde.