Tavle

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...
Ifølge en nylig undersøgelse fra Statistiska centralbyrån – svarende til Danmarks Statistik – kan ca. 780.000 personer mellem 16 og 65 ikke læse eller skrive, og tallet øger hurtigt. Inden udgangen af indeværende årti kan over en million af Sveriges indbyggere være analfabeter.
”Hvis udviklingen fortsætter, risikerer vi at få en hel generation af unge, som i praksis bliver funktionelle analfabeter”, konstaterer uddannelsesminister Johan Pehrson og skoleminister Lotta Edholm i en debatartikel i Aftonbladet (23.9.).
De to ministre undlader at nævne, at hovedårsagen til den bedrøvelige tilstand er masseindvandringen af voksne analfabeter fra den tredje verden.
Ifølge netavisen Fria Tider giver regeringen hvert år opholdstilladelse til 100.000 fremmede.
”Hver måned får vi 8-10 elever, som er analfabeter”, konstaterer en lærer fra Västerås, der underviser i svensk for indvandrere (SFI).
Regeringen vil nu prøve at rette op på situationen bl.a. ved at forlænge skolegangen i grundskolen.
Problemets rod, nemlig den fortsatte masseindvandring fra lande med udbredt analfabetisme, vil regeringen åbenbart ikke gøre noget ved.
Det er så godt som givet, at langt de fleste analfabeter ender som socialklienter, da de har svært ved at bestride et normalt arbejde eller i det hele taget orientere sig i samfundet.