Sygehuset Østfold oplever, at beslaglæggelser af våben og ulovlige stoffer er stigende. Det samme gør trusler om vold mod ansatte. Det skriver tidsskriftet Sykepleien.
Sygehuset Østfold Kalnes ligger lige uden for Sarpsborg, tæt ved den svenske grænse, lige ved motorvej E6, og har en af Norges største akutafdelinger. »Samfundsudviklingen mærkes også på sygehuset,« siger HMS-chef Terje Engvik på Kalnes. Han tilbyder alle sygeplejersker inden for somatikken et kursus i at forudse farlige situationer og giver dem fysisk træning.
»I takt med at volden i samfundet øges, øges også beslaglæggelser af våben og ulovlige stoffer hos patienterne,« siger Tore Bjørnstad, som er ansvarlig for sikkerheden på hospitalet.
Terje Engvik er ansvarlig for sundhed, sikkerhed og miljø (HSE) på hospitalet og har arbejdet med dette siden 2015: »Desværre er der en stigning i antallet af hændelser, og alvorligheden er stigende.« Seksuel chikane af medarbejdere er også stigende.
Hospitalets årsrapport understøtter HSE-chefens synspunkter. Afvigelsesrapporterne bekræfter også dette.
Det er Bjørnstad, der samarbejder med politiet og fængselsvæsenet. Han planlægger modtagelsen af særligt besværlige patienter.
»Vi har haft et stigende antal voldelige situationer de seneste år. Politiet bliver tilkaldt i gennemsnit tre gange om ugen,« siger Tore Bjørnstad til Sykepleien.no.
Han forklarer, at han i dag har otte tidligere politifolk, der arbejder som sikkerhedsvagter på hospitalet, ud over de øvrige vagter.
»Vi tænker sådan her: Hvornår sker den næste hændelse? Så håber vi, at det ikke går ud over medarbejderne,« siger Engvik.
Han understreger, at de arbejder med alle medarbejdere, ikke kun det medicinske personale.
Når det gælder våben på hospitalet, har de brugt mordet ved Nav, Årstad i Bergen i 2021, som en reference i forhold til risiko i arbejdslokaler. To terapeuter var til stede i et rådgivningsrum. Den ene blev dræbt med flere knivstik. Den anden blev alvorligt såret. »Det er derfor, vi tager våbenbeslag meget alvorligt,« siger Engvik.
De uddanner nu sygeplejersker ved skadestuen og intensivafdelingen til at håndtere den stigende vold.
»Vi uddanner sundhedspersonale i både somatisk og mental sundhedspleje, og har uddannet sygeplejersker som ressourcepersoner ved somatiske akutmodtagelser og intensivafdelinger. Det handler om at genkende og følge patienter, som anses for at være farlige. Ressourcepersonerne er vores superbrugere, som oplærer nye medarbejdere og vikarer på et tidligt tidspunkt,« siger Terje Engvik.
Sikkerhedschef Tore Bjørnstad, som har arbejdet her siden 1996, siger, at han har indtryk af, at volden er stigende i store dele af Norge. Han har god kontakt med sikkerheds personalet på flere af landets hospitaler.
Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp eboken her.