Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Sidste efterår blev Johnathan Chriest fyret, da hans arbejdsgiver implementerede et nyt AI-program. Hans oplevelse er sandsynligvis kun en forsmag, siger eksperter, som E24 har talt med.

Han havde arbejdet som teknisk vejleder for et programmeringskursus i fire år, da han fik at vide, at han var blevet afskediget. Hans arbejdsgiver, Flatiron School, havde oplært et værktøj med kunstig intelligens til at hjælpe de studerende.

Johnathan Chriest er også musiker. Han påpeger, at selv om alle musikere gerne vil være originale, er sandheden, at de altid bygger videre på, hvad mennesker har gjort tidligere. Nu gør KI det samme.

»Jeg har talt om, at vi kan blive erstattet af kunstig intelligens i 10-12 år, og folk har sagt, at jeg er skør,« siger Chriest. »Nu siger flere og flere, at vi kan være på vej mod et samfund uden arbejde og uden penge. De indser, at vi bevæger os mod et punkt, hvor teknologien kan fjerne behovet for menneskelig arbejdskraft.«

Norsk-amerikanske Hans Peter Brøndmo var i mange år leder af Everyday Robots hos Google X, hvor de arbejdede med at udvikle robotter med kunstig intelligens. Han er nu ikke i tvivl om, at vi står midt i en enorm omvæltning, som vil ryste arbejdsmarkedet.

»Jeg er af den opfattelse, at arbejdet, som vi definerer det i dag, vil ændre sig radikalt. På alle niveauer,« siger Brøndmo til E24.

Én ting er konsekvenserne af nutidens sprogmodeller, som kan skrive rapporter, programmere, oversætte, illustrere og analysere. En anden er det, som Brøndmo har specialiseret sig i:

Hvad sker der, når kunstig intelligens får en krop? Når intelligente robotter lever blandt os og udfører opgaver i den virkelige verden? Så vil udviklingen gå meget hurtigere, mener han.

Den norske virksomhed 1X har tiltrukket investeringer på mere end 1,3 milliarder norske kroner fra virksomheder som OpenAI og EQT Partners for at videreudvikle humanoide robotter, der bruger AI.

Hans Peter Brøndmo mener, at udviklingen kan gå så langt, at vi kan blive nødt til at gentænke hele det socioøkonomiske system. »Jeg tror, at verden vil blive helt anderledes,« siger den norske robotudvikler.