Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Efter to batteribrande i den samme lagerbygning i år kræver virksomheden, der ejer ejendommen, øget sikkerhed. »Branchen er nødt til at begynde at tage det her alvorligt,« siger Thomas Karlström, CEO for IQR Solutions, til SVT.

En eksplosionsagtig brand i et batterilager hærgede Trollhättan i det vestlige Sverige i begyndelsen af september. Årsagen: forkert sortering. Det sagde Karlström, da SVT mødte ham et par dage efter, at branden var slukket.

»Det har en negativ indvirkning på borgerne i Trollhättan, og vi er nødt til at forebygge det,« siger Kristina Hedman, sikkerhedschef i Trollhättan Kommune.

Thomas Carlström glæder sig over kommunens initiativ, men kan ikke se, at virksomheden har svigtet sine rutiner.

»Vi arbejder i et område med tung industri og har fulgt gældende lovgivning. Det, der er sket, er en ulykke, og vi kan ikke gøre noget ved det,« siger han.

I lokalerne, hvor branden opstod, blev der opbevaret 3.000 tønder brugte batterier. Det er stadig uklart, hvad der startede branden, og politiet har indledt en foreløbig undersøgelse af uagtsomhed.

Når et litiumbatteri er slidt op, er der flere trin, efter at forbrugeren har lagt det i containeren på genbrugsstationen. Og risikoen for brand er stor. For høje temperaturer eller et hårdt slag kan udløse en kemisk reaktion, som i værste fald resulterer i en varmeeksplosion.

Ifølge Karlström var der ikke nok vermiculite, som er et stof, der placeres omkring batterierne for at forhindre brand. Han efterlyser nu større sporbarhed, så fejlen kan spores tilbage til det manglende led.

»Vi har lavet stikprøver og sendt de tønder tilbage, vi fandt, der var fejlsorterede, hvad kan vi ellers gøre?«

El-Kretsen er en virksomhed, der ejes af 19 brancheforeninger, og som har det overordnede ansvar for genbrug af batterier i Sverige. Ifølge administrerende direktør Fredrik Benson er det svært at håndtere litiumbatterier uden risiko.

»Kontrollerede brande forekommer i alle faser af vores processer. Det er en risiko, vi må leve med, men det vigtigste er at sørge for, at de ikke spreder sig så meget, som de gjorde i Trollhättan,« siger han til SVT.