Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Moti Maman (73) blev angiveligt smuglet ind i Iran to gange for at mødes med efterretningsfolk, som forsøgte at få ham til at udføre snigmord og andre missioner.

Planen var, at han skulle udføre attentater mod premierminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Yoav Galland og chefen for Shin Bet.

Shin Bet og israelsk politi sagde i en fælles erklæring, at den mistænkte blev smuglet ind i Iran to gange og betalt for at udføre missioner på vegne af Teheran, ifølge Times of Israel.

Meddelelsen kom, da Israel var på randen af en total krig med Irans stedfortræder i Libanon, Hizbollah, efter at elektroniske enheder, der blev holdt af medlemmer af terrorgruppen, eksploderede i en række eksplosioner, der dræbte mange og sårede tusinder.

Tidligere på ugen meddelte Israel, at Hizbollah havde planlagt at myrde tidligere højtstående forsvarsledere, herunder Moshe Ya’alon, den tidligere stabschef for de israelske forsvarsstyrker.

Maman siges at være en forretningsmand, der boede i Tyrkiet i længere perioder, hvor han havde tyrkiske og iranske forbindelser, både økonomisk og socialt.

Mens han opholdt sig i Tyrkiet, var Maman medlem af de israelske forsvarsstyrker.

I Tyrkiet mødte han en velhavende iraner, som lokkede ham ind i missionen. Senere blev han smuglet ind i Iran til mere detaljeret planlægning.

Maman accepterede missionerne, men krævede 1 million dollars i forskud. Han fik 5.000 euro for sin deltagelse i mødet. I august blev han arresteret i Israel.

Mamans advokat siger, at hans klient foretog “en fejlvurdering” og samarbejder fuldt ud med myndighederne i efterforskningen.

Det er en ret alvorlig “fejlvurdering” at diskutere med sit lands værste fjende om at dræbe lederen af sit lands forsvars- og sikkerhedstjeneste.

En højtstående Shin Bet-embedsmand beskrev sagen som en “meget alvorlig sag, som er et eksempel på den iranske efterretningstjenestes store indsats for at rekruttere israelske borgere til at fremme terroraktiviteter i Israel”.

Tjenestemanden sagde, at Shin Bet har vurderet, at Iran vil fortsætte sine bestræbelser på at rekruttere israelske civile til spionagemissioner og terrorangreb, især ved at kontakte israelere med kriminel baggrund.

“På et tidspunkt, hvor staten Israel er i krig på flere fronter, rejste en israelsk statsborger til et fjendtligt land ved to forskellige lejligheder, mødtes med iranske efterretningsagenter og udtrykte vilje til at udføre alvorlige terrorhandlinger på israelsk jord. Hans handlinger hjalp Iran og dets efterretningsagenter i deres kampagne mod Israel,” sagde embedsmanden.

Shin Bet har i de seneste måneder afsløret en serie af påståede iranske plots, hvor Iran har forsøgt at trickse israelere online til at udføre missioner for Teheran, og i januar blev israelere angiveligt rekrutteret til at indsamle efterretninger om højt profilerede personer.

Israel og Iran har længe gennemført store efterretningsoperationer mod hinanden. I juli blev Hamas’ politiske leder Ismail Haniyeh myrdet i Irans hovedstad Teheran, skriver NTB.