Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Billede af kunstig intelligens, skabt med kunstig intelligens. Fra Pixabay.

I en Sifo-undersøgelse siger tre ud af fire svenskere, at de ikke ønsker at genskabe afdøde slægtninge ved hjælp af kunstig intelligens (AI). Dette rapporteres af SVT.

Endnu færre ønsker selv at blive genskabt digitalt for at kunne chatte efter deres død. Selv om spørgsmålet kan virke fjernt for mange, bliver det hurtigt mere relevant.

Med den hurtige udvikling af kunstig intelligens tror bedemandsforretninger, at det vil blive mere almindeligt, at folk indtaster oplysninger om, hvorvidt de ønsker at blive digitalt genskabt efter deres død.

Allerede nu kan avanceret AI relativt pålideligt kopiere en persons stemme.

I en Sifo-undersøgelse bestilt af bedemandsforretningen Fonus siger de fleste, at de ikke kan forestille sig at bruge kunstig intelligens til at genskabe slægtninge, men spørgsmålet forventes at blive mere almindeligt.

»Nogle gange møder vi for eksempel mødre, som skal begrave deres børn, og de siger, at de ville give hvad som helst for at kunne tale med deres barn igen,« siger Angelika Holm, bedemand fra Älmhult.

Det er allerede muligt at genskabe en persons udseende og til en vis grad personlighed digitalt, hvis man har materiale nok – dvs. video, tekst, billeder og lyd. Der findes ingen lov, der regulerer kunstig intelligens i forbindelse med død og begravelse.

Muligheden for at kunne genskabe en afdød person digitalt indebærer både spændende ideer og alvorlige etiske spørgsmål, mener forskerne.

»AI-verdenen er lidt af et vilde vesten lige nu,« siger Alexander Gustafsson, forskningsingeniør ved Linnéuniversitetet, til SVT.

I dag kan virksomheder – hovedsageligt i Kina og Sydkorea i øjeblikket – tilbyde kunderne at genskabe en afdød person i form af en avatar, der kan interagere med de levende. Disse kaldes undertiden »deadbots«.

»Og nu findes der meget menneskelignende robotter, som kan programmeres med avataren, det er konceptuelt muligt,« siger Gustafsson.

»Vi bliver måske nødt til at skrive ind i vores testamente nu – jeg vil eller jeg vil ikke blive genskabt efter min død,« siger Fredrik Heintz, AI-forsker ved Linköpings Universitet.