Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Libanon blev kastet ud i kaos, da næsten 3.000 personsøgere eksploderede i løbet af en time. Mere end 10 mennesker blev dræbt, og mange blev alvorligt såret.

Radiokommunikationsenhederne blev brugt af medlemmer af Hizbollah. Tidligere på året opfordrede Hizbollahs leder Hassan Nasrallah organisationens medlemmer til at vende tilbage til at bruge personsøgerne til vigtig kommunikation, da moderne smartphones ville være mere sårbare over for cyberangreb fra israelske styrker.

Irans Mehr News Agency sagde, at den iranske ambassadør i Libanon, Mojtaba Amani, blev såret af en eksplosion i en personsøger. En højtstående Hizbollah-embedsmand blev af Reuters citeret for at beskrive hændelsen som militsens »hidtil største sikkerhedsbrud«.

Detonationerne begyndte omkring kl. 15.45 lokal tid og varede i omkring en time. Det førte til udbredt panik og kaotiske scener i Beirut. De gammeldags personsøgere indeholder litiumbatterier, som brænder ved op til 590 grader, når de antændes.

Det er muligt, at disse enheder er blevet hacket, og at batterierne er blevet overopladet eksternt. Envejs-pagers er passive modtagere og kan derfor ikke spores, men når der sendes en besked, aktiveres alle pager-sendere i området. En virus kan være blevet implanteret i Hizbollahs personsøgernetværk og have ligget i dvale på enhederne, indtil den havde spredt sig. Ved at kapre udsendelsessignalet kunne hver enkelt personsøger være blevet inficeret på netværket samtidig og derefter fjernudløst.

Overvågningsbilleder fra et supermarked viser en anordning, der eksploderer i en mands taske, mens han køber grøntsager:

 

Eksplosionerne ser ud til at have ramt Hizbollah-agenter i hele Beirut. Optagelser fra mobiltelefoner viser stønnende og sårede mænd, der bliver hjulpet ud af biler eller vrider sig i gaderne efter eksplosionerne.

Kaotiske scener på hospitaler, hvor der blev rapporteret om afskudte fingre, øjne og andre kropsdele. Mange havde personsøgere i lommerne:

 

Mistanken faldt straks på Israel. Hizbollah har udført grænseoverskridende angreb på Israel næsten dagligt, siden krigen i Gaza brød ud.

Daily Mail    The Times    BBC

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag (Norge) her!