Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Foto: Herbert Knosowski / AP / NTB.

Den tyske efterretnings- og sikkerhedstjeneste Verfassungsschutz i Bayern advarede i sin nyligt offentliggjorte halvårsrapport mod russisk desinformation og nævnte aviser som Berliner Zeitung, Tichy’s Einblick, Focus, Weltwoche og Junge Freiheit som kanaler.

Aviserne protesterede og lagde i nogle tilfælde sag an, hvorefter agenturet trak påstanden tilbage i en revideret version af rapporten og hævdede, at der var tale om “indholdsmæssige misforståelser”, rapporterer Die Welt.

Den uafhængige tyske journalist Alexander Wallasch blev ligeledes kritiseret og kaldte det en smædekampagne, ifølge den tyske avis.

Verfassungsschutz omtalte det fænomen, de advarer mod, i generelle vendinger:

<blockquote

“Kampagnen forsøger at sprede russiske fortællinger ved hjælp af webportaler eller hjemmesider for kendte medier, der ser ægte ud, for at sætte spørgsmålstegn ved demokratiske værdier gennem bevidst misinformation på internettet og via sociale medier,” lyder den officielle erklæring om rapporten.

.

Karakteren af disse fortællinger er dog temmelig uklar. Et af eksemplerne er en historie i Berliner Zeitung, som forklarer, at den amerikanske økonomi har nydt godt af sanktionerne mod Rusland.

Avisen, som er blevet udgivet siden Anden Verdenskrig og er den største i Berlin-Brandenburg-regionen, har taget kraftigt afstand fra den tyske efterretningstjenestes holdning. Chefredaktør Tomasz Kurianowicz beskylder agenturet for at føre en kampagne mod ytringsfriheden. Det er ikke dens mandat, hævder han.

«Verfassungsschutz har til opgave at beskytte den frie demokratiske grundorden i Forbundsrepublikken Tyskland. Den skal indsamle oplysninger om ekstremistiske og terroristiske bestræbelser og overvåge og forhindre udenlandske efterretningstjenesters aktiviteter. Desværre ser det ud til, at Verfassungsschutz er i færd med at opgive denne opgave. I mellemtiden bliver frie og uafhængige medier også angrebet og sat på lister over mistænkte.”

Efterretningstjenesten forsøger at ødelægge Berliner Zeitungs omdømme, hævder Kurianowicz.

«Dette er en skandaløs proces, som en statslig myndighed har indledt mod en uafhængig medieorganisation.»

Reaktionen fra aviserne var ikke uden succes. Verfassungsschutz har stort set trukket beskyldningerne tilbage:

I den førnævnte «præcisering» hedder det: «Da den offentlige modtagelse af publikationen […] i nogle tilfælde førte til misforståelser, har det bayerske delstatskontor for Verfassungsschutz foretaget strukturelle justeringer af rapporten.»

Nu er ordlyden meget mere tilbageholdende, ifølge chefredaktør Dieter Stein fra Junge Freiheit i en ny kommentar.

I rapporten står der nu: “Individuelle artikler fra de websteder, der er anført i denne kategori, blev videredistribueret af aktøren (tydeligvis Rusland, red.). Det er tydeligt, at det pågældende indhold fra aktørens synspunkt (understreget af redaktørerne) støtter den russiske fortælling (…). Til dette formål blev nogle af artiklerne bevidst taget ud af kontekst (understreget af redaktionen).

Ifølge Tichy’s Einblicks advokat Joachim Steinhöfel viser hændelsen, at statslige organer har forsøgt at nedlægge medier, skriver Die Welt.

 

Køb “Hvordan regeringen bluffede os” af Robert Malone!