Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Vera, som er 84 år gammel, blev voldtaget af en mand fra hjemmeplejen i Uppsala i Sverige. Det afslører den lokale avis Upsala Nya Tidning (UNT).

Manden fra hjemmeplejen var påtrængende og viste sin erigerede penis til 84-årige Vera. Hun underrettede Uppsala kommune – men der skete ikke noget. Et par måneder senere voldtog han hende. Da Veras barnebarn Kajsa hørte, at hendes mormor var blevet voldtaget, blev hun så dårlig, at hun kastede op.

Hjemmeplejeskandalen vokser. I alt tre mænd i hjemmeplejeområdet Nyby i Uppsala er nu mistænkt for at have begået seksuelle overgreb på ældre kvinder, som de havde til opgave at pleje.

En person er blevet fyret, og tre er blevet suspenderet. Samtidig skærpes ansættelsesprocedurerne.

»Jeg har aldrig oplevet noget lignende før,« siger Lenita Granlund, chef for sundheds- og omsorgsforvaltningen, til SVT.

Torsdag holdt Uppsala kommune en digital pressekonference som reaktion på rapporterne om seksuelle overgreb i ældreplejen. Det startede med UNT’s gennemgang af to voldtægtssager. Siden da har kommunen modtaget oplysninger om yderligere overgreb begået af medarbejdere.

»To mænd er blevet suspenderet for seksuelle krænkelser, men en anden mand er blevet suspenderet, efter at vi fik et tip om, at han var blevet dømt for voldtægt,« siger Granlund.

I løbet af den seneste uge har kommunen ringet rundt til alle de kvinder, der bruger den hjemmepleje, hvor overgrebene fandt sted. »Vi kan ikke på nuværende tidspunkt sige, om der er tale om yderligere overgreb.«

Hvordan kan disse hændelser være sket uden kommunens viden?

»Det er selvfølgelig forfærdeligt, men brugerne af hjemmeplejen er sårbare, fordi vores medarbejdere ofte arbejder alene,« siger Granlund.

»Det er en alvorlig krise. Nu må vi sikre alle brugeres sikkerhed,« siger Lenita Granlund til SVT.

Fremover vil kommunen skærpe kontrollen med nye medarbejdere, og der ligger et forslag på bordet om at indføre baggrundstjek med politiattest for nye medarbejdere.

»Vi bringer folk ind i vores velfærdssystem, som ikke hører hjemme der. Folk, der begår kriminalitet, og de skal ikke være i vores velfærdssystem. Hvis vi kan påvirke det ved at indføre baggrundstjek, så skal vi gøre det«, siger Tobias Smedberg (V), formand for ældreudvalget.

Sverige: Afghansk mand sigtet for voldtægt på det hospital, hvor han arbejdede

Samtidig er Uppsala også rystet af endnu en voldtægtssag. En afghansk mand, som for nylig fik svensk statsborgerskab, er blevet anholdt og mistænkt for mindst tre voldtægter. To af dem fandt sted på Uppsala Universitetshospital, mens han arbejdede der.

Der har også tidligere været voldtægter af pensionister i Sverige. I januar 2024 blev en ansat på et plejehjem i Stockholm idømt tre år og ni måneders fængsel for at have voldtaget en 90-årig dement kvinde på sin arbejdsplads. Gerningsmanden var oprindeligt fra Afghanistan, men har nu svensk statsborgerskab.

I 2023 blev en 31-årig mand med arabisk indvandrerbaggrund idømt tre et halvt års fængsel, efter at han havde voldtaget en udviklingshæmmet kvinde i 70’erne, som han skulle tage sig af i sit job i Malmø Kommunes hjemmepleje.