Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Den britiske regering annoncerede planer om at indføre et forbud mod junkfood fra kl. 21 og et totalt forbud mod betalt online-reklame inden oktober 2025.

Premierministeren har også lovet en række andre tiltag som led i bestræbelserne på at gå “fra sygdom til forebyggelse” af dårligt helbred.

Et forbud mod energidrikke for unge under 16 år forventes at blive fremlagt for parlamentet i næste måned, og tandbørstning under opsyn vil blive indført for førskolebørn senere på året, skriver The Telegraph.

Med en uhæmmet form for overformynderi vil Starmer og co. redde det skrantende NHS. Personligt ansvar og frihed vil blive sendt i skraldespanden.

I en tale om NHS’ fremtid sagde Sir Keir:

– I de sidste ti år er vi gået rundt og rundt i cirkler. Vi har lavet kortsigtede tiltag for at få NHS gennem vinterkriserne – for der er en hvert år, bare større end den året før – og vi laver aldrig de langsigtede tiltag, sagde Starmer i talen.

– Jeg ved, at nogle af forebyggelsestiltagene vil være kontroversielle, men jeg er parat til at være modig, selv når der er højlydt modstand. Så nej, nogle af vores ændringer vil ikke være populære overalt, men jeg vil gøre det, der er rigtigt for NHS, økonomien og vores børn.

Mangel på investeringer, topstyret reorganisering og pandemien nævnes som årsager til, at det 76 år gamle sundhedsvæsen – som har været det britiske folks stolthed – nu er i stykker.

– Det, der kræves, er modet til at levere langsigtede reformer – større operationer, ikke bare at sætte et plaster på, lyder en del af talen, som blev annonceret på forhånd.

– NHS står ved en skillevej, og vi skal træffe et valg om, hvordan vi imødekommer den øgede efterspørgsel. Øget skade på arbejdskraft for at imødekomme de stadigt stigende omkostninger ved en aldrende befolkning eller reform for at sikre fremtiden, skriver Starmer, før han peger på et af valgene. (NTB-AFP-Reuters)

Starmer giver de konservative skylden for NHS’ miserable tilstand, hvilket ikke er urimeligt, da Toru-partiet faktisk havde været ved magten i 14 år, før Starmer tog over.

Folkesundhedsminister Andrew Gwynne sagde, at regeringen vil overholde sit løfte om at begrænse reklamer for junkfood på tv og online.

I en skriftlig erklæring til parlamentsmedlemmerne sagde han:

– Landet ønsker at se vores ødelagte NHS repareret. Vores sundhedsmission gør det klart, at dette kræver en forebyggelsesrevolution, hvor vi tackler årsagerne til sygdomme, der kan forebygges, og reducerer efterspørgslen efter sundhedsydelser.

Sir Keir har allerede sagt, at regeringen overvejer at indføre et forbud mod rygning i pubhaver. Dette er i tillæg til foranstaltninger, der skal gøre det ulovligt for alle, der er født efter 2009, at købe cigaretter, hvilket oprindeligt var planlagt af den tidligere regering.

Lovforslaget om tobak og damp, som også forventes at forbyde engangsdampere som led i bestræbelserne på at tackle “teenage-dampningens svøbe”, forventes at blive fremlagt for parlamentet i løbet af få uger.

Lovforslaget om tobak og damp forventes at blive fremlagt i løbet af få uger

Starmer: Jeg ved, at tiltagene vil være kontroversielle

Torsdag sagde Starmer, at ministrene overvejede yderligere tiltag for at bekæmpe fedme og usunde kostvaner, som vil indgå i en tiårsplan for NHS, der skal præsenteres næste år.

Flere foranstaltninger er under overvejelse, sagde premierministeren.

– Vi er nødt til at gå over til den forebyggende model. Det er jeg helt overbevist om, og det vil være en del af tiårsplanen.

På King’s Funds årlige konference i London sagde Starmer, at han var blevet chokeret over at høre, at tandudtrækning er den vigtigste årsag til hospitalsindlæggelse for børn i alderen seks til ti år.

– Det er en sygdom, der i høj grad kan forebygges, men det handler selvfølgelig om kost og en sund livsstil.

– Vi er nødt til at komme ind i det rum, fordi vi får flere og flere sygdomme, og vi lever længere. Det er godt, men det vil ikke fungere bare at putte flere og flere penge i NHS, som det er designet i øjeblikket. Vi har også brug for forebyggende foranstaltninger, og dem vil vi præsentere i tiårsplanen.

– Jeg ved selvfølgelig, at nogle af dem vil være velkomne, og jeg ved, at nogle af dem vil være kontroversielle. Det er de altid. Men medmindre vi ændrer modellen, tror jeg ikke, at vi kan skabe den forandring, vi har brug for.

Under valgkampen annoncerede Labour planer om at indføre kontrolleret og overvåget tandbørstning af børn i børnehaven. Med andre ord vil staten overtage børneopdragelsen på klassisk socialistisk vis. Tiltagene vil naturligvis først blive implementeret i såkaldt udsatte områder. De “sårbare” skal reddes først, mener Labour-regeringen.

    • Ministrene annoncerede planer om at indføre et forbud mod reklamer for junkfood kl. 21 og et totalt forbud mod betalte online-reklamer inden oktober 2025
    • Et forbud mod energidrikke til børn under 16 år forventes at blive præsenteret for parlamentet i næste måned
    • Detaljerne i planerne om overvåget tandbørstning for børn i alderen 3 til 5 år i børnehaverne vil blive offentliggjort senere på året
    • Cigaretsalg bliver ulovligt for alle, der er født efter 2009, i henhold til Tobacco and Vapour Bill, og engangsdamp vil også blive forbudt
    • Regeringen overvejer at indføre et forbud mod rygning i pubhaver
    • Ministrene har også lovet at give kommunerne større beføjelser til at slå ned på junkfood-forretninger og forhindre dem i at operere i nærheden af skoler

Hvilket ansvar forældrene vil få, er noget uklart. De kan i hvert fald ikke nyde en cigar på de udendørs borde uden for den lokale pub. Staten overtager tøjlerne, så det er bare at ønske briterne held og lykke og sige, at de skal stole på Starmer.