Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Da kirurgen Yaser Jabbar (43) fortalte forældrene til en seksårig om det indgreb, han havde tænkt sig at udføre på deres barn, havde han deres fulde tillid.

De var ikke klar over, at Jabbars kolleger var bekymrede over hans metoder og frygtede, at han skadede de børn, han havde i sin varetægt, ifølge The Sunday Times.

I juli 2021 opererede Jabbar drengen på Great Ormond Street Hospital (GOSH) i det nordlige London, som hvert år opererer hundredvis af børn med sygdomme eller medfødte misdannelser.

I indgrebet brækkes knoglen kirurgisk, og derefter indsættes metalringe, kendt som Ilizarov-rammer, og spændetråde for at holde knoglen på plads. I løbet af de næste par måneder udvides bruddet langsomt med et par millimeter, så ny knogle kan udvikle sig og udfylde hullet.

Jabbar udførte en række af disse operationer og blev omtalt som “rammemanden” på hospitalet.

Umiddelbart efter operationen indså drengens far, som ønskede at være anonym, at der var noget galt.

“På alle vores møder forud for operationen fik vi at vide, at der ville blive brugt en bestemt type ramme til at hjælpe med rotation og ekstension, men da indgrebet blev udført, blev der brugt en helt anden type ramme. Vi fik aldrig at vide hvorfor, men det virkede mærkeligt.

– Efter et par dage løsnede rammen sig, og mit barn havde store smerter. Man kunne mærke knoglen i benet, som føltes ude af position, som om den var ude af kurs og stak den forkerte vej ud. Vi frygtede, at der var noget galt, men da vi tog det op med Jabbar, var han meget afvisende og sagde, at alt var i orden.

Barnet var ikke den eneste, der blev mishandlet. GOSH har iværksat en hasteundersøgelse af 721 børn, der blev behandlet af Jabbar på den ortopædiske afdeling. Undersøgelsen udføres af fem kirurgiske eksperter. Undersøgelsen forventes at være afsluttet inden for 18 måneder.

37 sager er blevet gennemgået indtil videre, og de viser, at 22 børn har lidt en eller anden grad af skade, hvoraf 13 af dem er klassificeret som “alvorlig skade” – hvilket betyder, at de sandsynligvis vil lide livslang skade. Det yngste offer var kun fire måneder gammelt.

Mindst ét barn har fået amputeret et ben på grund af Jabbars mishandling. Et andet barn risikerer at blive amputeret, hvis kirurger på andre hospitaler ikke er i stand til at redde benet. Andre børn er endt med forskellige benlængder, nogle helt op til 20 centimeter fra hinanden. Mange lider af kroniske smerter i årevis efter operationen.

Jabbar fratrådte sin stilling på GOSH i september sidste år efter et 11 måneders sabbatår med fuld løn, som blev aftalt, efter at der var blevet stillet spørgsmålstegn ved hans opførsel.

Der rejses alvorlige spørgsmål om kulturen, ledelsen og tilgangen til sikkerhed på GOSH, som er anerkendt verden over som et af de bedste børnehospitaler.

Britisk familielæge og leder af terrorgruppen Hizb ut-Tahrir suspenderet af NHS

Blandt andet fortalte eksterne eksperter angiveligt GOSH, at Jabbar brugte de forkerte rammer på børnene, men hospitalsledelsen ignorerede advarslerne. Flere af børnene måtte gennemgå nye, smertefulde operationer for at rette op på de fejl og skader, som Jabbar havde påført dem.

Undersøgelsen afslører, at ledere på hospitalet ikke reagerede på whistleblowernes bekymringer om Jabbar, som nu har forladt Storbritannien og står opført som arbejdende i Dubai.

I Dubaiomtales han som den “bedste pædiatriske ortopædkirurg i Dubai”.

Dr Yaser Jabbar. Foto: CMC Hospital

Flere andre medarbejdere gav udtryk for deres bekymringer over for ledelsen.

“Vi bad om møder med lederne, men de reagerede aldrig. Det er frustrerende, man føler sig hjælpeløs,” sagde en af dem til Sunday Times.

Rapporten konkluderer, at selv advarsler fra Jabbars kolleger blev ignoreret af hospitalets ledelse.

Ifølge rapporten havde ledelsen på GOSH “åbenlyst svigtet sit ansvar” for at have en ordentlig ledelse på plads og tilføjede:

“En række medarbejdere gav udtryk for bekymring mere end én gang, både mundtligt og skriftligt, og blev mødt med enten mangel på beslutsom handling eller i nogle tilfælde slet ingen reaktion, og ved andre lejligheder følte medarbejderne, at lederne ikke tog ansvar og placerede skylden andre steder.”

.

Når forældre forsøgte at klage, blev de også afvist. Royal College of Surgeons kritiserede bestyrelsen for GOSH og sagde, at den var nødt til at forbedre “måden og tonen”, hvorpå den reagerede på klager.

“Denne dårlige kultur strakte sig også til organisationens ledelse og styring, og det så ud til, at de, der sad i bestyrelsen og på ledelsesniveau, enten ikke var særlig involverede eller proaktive i forhold til disse spørgsmål, eller at de ikke havde overblik over dem. Der var kun lidt eller intet tilsyn fra afdeling til bestyrelse.”

Great Ormond Street Hospital er det største center for pædiatrisk behandling i Storbritannien og er kendt for at være på forkant med den globale medicinske forskning. Skandalen er endnu et eksempel på det totale forfald i Storbritanniens NHS.