Kopierede/fra hoften

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Ukraines mest kendte offentlige person, udenrigsminister Dmitry Kuleba, træder tilbage. Det betyder, at vi står over for en reel omrokering af regeringen, og spørgsmålet er, hvilken retning Zelenskyj vil tage. Han rejser til Washington senere på måneden og siger, at han vil medbringe en sejrsplan.

Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba trådte tilbage onsdag, det hidtil mest profilerede offer i en større regeringsomdannelse beordret af præsident Volodymyr Zelenskiy på et afgørende tidspunkt i den 30 måneder lange krig mod Rusland.
Efter Zelenskiy var den 43-årige Kuleba Ukraines mest genkendelige ansigt udadtil, hvor han mødtes med verdens ledere og lobbyede for militær og politisk støtte på flydende engelsk.

Kuleba virkede moderat i det mindste i form. Hvilken slags mennesker vil erstatte ham og de andre ministre, der tog deres hat og gik tirsdag?

Ukraine er i en alvorlig situation. Russerne rykker ubønhørligt frem i Donetsk, mens hæren har bundet styrker og materiel i indtrængen i Kursk-regionen. Ifølge NRK’s Morten Jentoft er den vigtige by Pokrovsk ved at falde. Hvordan vil en krigstræt befolkning modtage sådan en besked?

Tirsdag ramte to Sikander-missiler Poltava og dræbte mindst 51 og sårede mindst 205. Der var snak om, at ukrainerne igen havde opstillet kadetter under åben himmel, men senere på aftenen blev det dementeret. Oplysningerne var fragmentariske, og det så ud til, at tabene kunne være endnu større. Det ville være meget uvelkomment for Zelensky, som ikke har tænkt sig at give sig.

Han tager til Washington senere på måneden og vil præsentere kongressen for det, han kalder en “sejrsplan”.

Men befinder han sig i tyndere luft uden jordkontakt?

Tirsdag trådte ministeren for strategisk industri, Oleksandr Kamyshin, vicepremierminister Olha Stefanishyna og justits-, miljø- og reintegrationsministrene tilbage.
Mindst fem porteføljer er blevet ledige, efter at ministre blev fyret eller gik af tidligere i år, herunder de vigtige landbrugs- og infrastrukturministerier.
Oppositionens lovgiver Iryna Herashchenko sagde: “Det er en regering uden ministre – en intellektuel og personalemæssig krise, som myndighederne vender det blinde øje til.”

Det ser ud til, at Zelensky har skaffet sig af med moderate ministre og nu vil erstatte dem med mere hardcore ministre. Det kan kun fremskynde katastrofen.

Barth Eide bærer ansvaret for dette med sin støtte til alt-eller-intet-strategien. Det sagde han så sent som i denne uge.

I Washington møder Zelenskyj en person, som kun er præsident af navn. Biden bruger det meste af sin tid på ferie. Det skræmmende er, at vi ikke længere ved, hvem der styrer USA. Nogle kræfter ønsker at besejre Rusland, koste hvad det vil.

Europæerne ser ikke ud til at forstå, at de bevæger sig mod afgrunden. Udenrigsminister Josep Borrell vil lade ukrainerne slå til dybt inde i Rusland.

Bureauerne har ikke vist nogen billeder af den massive ødelæggelse i Poltava. De vil ikke have, at vi skal se sandheden.

https://www.reuters.com/world/europe/ukraine-foreign-minister-tenders-resignation-parliament-speaker-says-2024-09-04/