Equinor har fået nok af de konstante kriser inden for vedvarende energi. Nu vil de trække sig ud af flere lande, og lægge projekterne på hylden.
Equinors chef for vedvarende energi, Pål Eitrheim, bekræfter dette over for Stavanger Aftenbladet, og at de også overvejer nedskæringer.
– »Det, vi gør nu, er at reducere vækstraten i den del af virksomheden, der arbejder med vedvarende energi.
Høje omkostninger, manglende indtjening og renteniveauet – resultatet er, at pengene slipper op (eller blæser væk). Nu tvinges Equinor til at ændre sin strategi.
– »Vi vil fokusere på færre markeder fremover. Stigende omkostninger gør det dyrt at vokse. Derfor tager vi nu skridt i virksomheden for at tilpasse aktivitet og omkostninger til virkeligheden,« siger Eitrheim.
– »Vi er nødt til at fokusere vores indsats og reducere antallet af markeder og muligheder, vi arbejder på.
I første omgang aflyses havvindmølleparker i Vietnam, Spanien og Portugal. Men andre markeder og lande overvejes også at blive trukket tilbage.
Til stede ved arrangementet var nogle højlydte klimaaktivister, som reagerede på det, der blev sagt.
»Equinor har alligevel allerede underskrevet kontrakter på en række projekter, så dette er langt fra enden på historien om vedvarende energi.
– »De næste to år bliver de travleste år inden for vedvarende energi, både hvad angår aktivitet og investeringer. »Vi har tre megaprojekter inden for havvind med Doggerbank, Baltic og Empire Wind.
– Vi kommer til at installere 430 møller,« siger chefen for vedvarende energi med tilfredshed.
»Det er vigtigt for Equinor at vise ‘grønne muskler’. I 2030 skal halvdelen af investeringerne være i »grøn industri«. Men Eitrheim indrømmer, at det grønne skifte har været meget dyrere, end han troede.
I 2023 var 20 procent af Equinors investeringer i vedvarende energi og lavkarbon. Resultatet var blodrøde tal, hvor vedvarende energi kun udgjorde 0,15 procent af Equinors samlede energiproduktion. Olie og gas stod for 99,85 procent.
Derfor overvejer selskabet at skære ned for at spare nogle af de milliarder, der er brugt på vedvarende projekter som f.eks. havvind.
Måske er det passende at slutte af med et berømt Churchill-citat.
“Dette er ikke slutningen.
Det er ikke engang begyndelsen på enden.
Men det er måske slutningen på begyndelsen.