Kopierede/fra hoften

En række internationale konventioner, traktater og aftaler tilsidesætter det nationale selvstyre. En juraprofessor foreslår nu, at Den Europæiske Menneskerettighedskonvention opsiges for at kunne udvise kriminelle indvandrere.

Juraprofessor Mads Bryde Andersen foreslår, at Danmark opsiger Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og derefter genindtræde i den med et forbehold, der sikrer, at kriminelle udlændinge kan udvises.

Bring magten hjem 

En række internationale konventioner, traktater og aftaler tilsidesætter det nationale selvstyre.

Andersen mener, at Danmark alene bør bestemme den lovgivning, der regulerer udvisning af kriminelle udlændinge. Han foreslår, at politikerne siger farvel til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Landet underskrev den for mere end 70 år siden på et helt andet politisk grundlag end i dag.

Forbehold mod banditter

Han ønsker ikke at bryde permanent med konventionen, men at opsige den og derefter tiltræde den med forbehold for restriktionerne for udvisning af kriminelle udlændinge.

– Vi er i vores fulde ret til at genoverveje, om magten skal ligge i Strasbourg på et område, hvor et massivt dansk folketingsflertal er uenige med domstolen.

Overse konkrete afgørelser 

Juraprofessorens forslag kommer efter, at Socialdemokraternes forsknings- og uddannelsespolitiske ordfører Rasmus Stoklund i sin bog »Ingen over domstolen« skrev, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol står i vejen for demokratiske politiske beslutninger. Han foreslår, at Danmark skal se bort fra konkrete afgørelser, der begrænser muligheden for at udvise kriminelle udlændinge.

Ingen væsentlige konsekvenser

Bryde Andersen er enig med Stoklund og påpeger, at ikke alle lande efterlever alle domme fra domstolen.

– Ingen forventer, at vi til punkt og prikke efterlever de mange tusinde domme, som domstolen afsiger hvert år.

Andersen mener ikke, at det vil få væsentlige konsekvenser for Danmarks omdømme, hvis Stoklunds forslag bliver til virkelighed, og landet åbent overtræder domstolens fortolkning af konventionen.

Nyt politisk grundlag

– Hvis vi skal følge alle dommene, har vi i praksis sat demokratiet ud af spil. I dag dømmes der på et helt andet politisk grundlag, end da konventionen blev vedtaget, skriver Berlingske.

Ingen andre lande har nogensinde forsøgt sig med en lignende manøvre, så der er ingen fortilfælde.

– Så lad os prøve, siger juraprofessoren.