En klapsalve bryder ud fra publikum, da forfatter og humorist Ole Asbjørn Ness siger, at Israel ved at blive frygtelig rigt på kun 70 år, blev et eksempel for Mellemøsten på, at islam ikke fungerer.
– »Da Israel etablerede sig i Palæstina, tror jeg, at de var så fokuserede på den europæiske antisemitisme, at de ikke indså, i hvor høj grad de udfordrede og truede den islamiske selvforståelse.
Jøderne blev hurtigt et eksempel på, at der findes smartere ideologier. Det ramte deres muslimske naboer lige i hjertet af deres selvopfattelse.
Fem historier
Ness diskuterede fem historier vedMed Israel for Fred– arrangementet på Arendalsuka, hvor temaet var »Hvad er zionisme?«.
– De fem historier er den israelske historie, den palæstinensiske historie, den norske historie, den islamiske historie og historien om antisemitisme. »Jeg vil forsøge at stykke dette sammen og se, om jeg som historiefortæller har en slags nøgle til dette enorme kaos,« indleder Ness sit foredrag.
Han forklarer, at han foretrak at holde sig væk fra hele Israel-Palæstina-konflikten på grund af det høje støjniveau.
– Der er grænser for, hvor mange internationale konflikter man kan have en mening om, men efter den 7. oktober, var der en meget specifik hændelse der fik mig til at tænke, at jeg ikke rigtig kunne holde min mund længere. Den hændelse var, at det viste sig at være vanskeligt at få godkendt, at jeg kunne have den israelske ambassadør som gæst i min podcast.
Jeg var chokeret
– Så efter den største nedslagtning af jødiske civile siden Anden Verdenskrig, kæmpede jeg for at interviewe en israelsk ambassadør. Udenrigsministeren nægtede at kalde Hamas for en terrororganisation. Kongen i Norge, fik ikke lov til at sende kondolencer til Israel. Alt dette var dybt foruroligende. Hvordan kom vi dertil?
Ness begynder med den norske fortælling og trækker en linje fra den tidligere generalsekretær for det norske Arbeiderparti, Haakon Lie, som var en trofast tilhænger af Israel, til dagens AUF-leder Astrid Hoem, som fra en scene i Arendal, kort før Ness selv gik på scenen, talte om det igangværende folkemord i Gaza, uden forbehold.
Vestlig eksport artikel
– Holocaust var tysk, Holocaust var europæisk, Holocaust var til dels norsk. Hvis der er én vestlig eksportvare, som virkelig har haft succes i den islamiske verden, så er det vores antisemitisme. »Mein Kampf« er blevet oversat og er til salg i hele den muslimske verden, og det samme er ›Zions Vises Protokoller‹.
– Vi må tage en del af skylden for den islamiske antisemitisme, og vi må huske på, at det var Europa, der gennemførte Holocaust.
Ness forklarer, at hans fascination af jødedommen hænger sammen med, at den – sammen med den kinesiske – er den længste, kontinuerlige kulturtradition, skriftlige kulturtradition og fortælletradition i verden.
– De andre magtfulde etniske grupper, såsom romerne, er forsvundet, men jøderne er her stadig.
Europas jøder indså, at uanset hvor meget de integrerede sig, ville de altid forblive »de andre«. Efter Dreyfus-affæren i Frankrig i 1894 indså de, at de ikke var i sikkerhed i Europa.
– Man kan høre uret tikke, når man læser om det, og man ved, hvad der skulle ske 30-40 år senere,« siger Ness.
Trommens rytme
Han mener, at antisemitiske strømninger ligger dybt i den norske kultur.
– »Antisemitisme er en slags tromme, som man altid hører i baggrunden af vores kultur.
Og nu slår trommens rytme stærkere igen.
Ikke et kolonialistisk projekt
I fire af de fem fortællinger, som Ness henviser til, er der en central del, som ifølge Ness er forkert. Det er troen på, at Israel er et kolonialistisk projekt.
– »Kom ikke til mig og sig, at Israel er et kolonialistisk projekt, for det er forkert. Israel er ikke en koloni, der styres af et moderland. Israel er urfolket over alle urfolk. Hamas, palæstinenserne, antisemitterne og Espen Barth Eide tager helt fejl. De kender ikke deres fjende. De tror, at hvis vi bare hæver temperaturen, så vil israelerne på et tidspunkt – ligesom franskmændene forlod Algeriet – hoppe om bord i bådene og tage hjem til Polen, USA, Egypten, Irak, Yemen, Etiopien, Norge.
– Det kommer ikke til at ske. Det kommer aldrig til at ske.
Se hele Ole Asbjørn Ness’ foredrag nedenfor.