Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Antallet af børn under 15 år i Sverige, som mistænkes for at være involveret i mordplaner, er mere end tredoblet alene siden sidste år. Det oplyser SVT.

Rekrutteringen af barnemordere kan ske i løbet af få timer – over telefonen. »Min opfattelse er, at dette er en bevidst strategi fra vores kriminelle netværk. Den er ekstremt effektiv og brutal,« siger Hanna Paradis fra den nationale operative afdeling, NOA.

Nye tal fra den svenske anklagemyndighed viser, at 93 børn under 15 år er mistænkt for at være involveret i mordplaner, herunder mord, medvirken til mord eller mordforsøg frem til slutningen af juli i år. I den tilsvarende periode sidste år var tallet 26.

Ifølge politiet kan den kraftige stigning i antallet af unge voldsforbrydere, som selv SVT betegner som »børnesoldater«, forklares med en professionalisering af rekrutteringen. Det, der tidligere skete i boligområder og over længere tid, sker nu digitalt og meget hurtigere.

Dødslister, som indeholder folks navne sammen med et prisskilt på op til 1 million svenske kroner i betaling, cirkulerer på sociale medier og i krypterede tjenester som Telegram.

»Du synes måske, at det er mange penge, men den risiko, du udsætter dig selv for, det mål, du og din familie bliver, er noget, du vil bære med dig hele livet. I den sammenhæng er det ikke så mange penge,« siger Hanna Paradis.

Ifølge anklager Lisa Dos Santos bliver det mere og mere almindeligt, at unge mennesker påtager sig opgaver uden at kende hverken kunden eller målet.

»Det er som en slags jobpulje. Selvfølgelig er en problematisk social baggrund ofte almindelig, men vi ser også almindelige unge mennesker, som har en velfungerende hverdag, går i skole, har fritidsaktiviteter og bor hjemme. Mennesker, som er helt ukendte for politiet,« siger hun til SVT.

Ifølge politiet er reklamerne ulovlige. Dos Santos opfordrer til, at virksomhederne bag appene tager et større ansvar.

»De har gjort utallige mord mulige. Jeg vil gerne have, at der bliver lagt pres på disse tech-giganter, så de ikke tillader dette på deres platforme, når så mange liv går tabt.«