Nyt

Næsten hvert andet svenske barn er blevet mobbet i skolen eller på nettet inden for de seneste to måneder. Det oplyser SVT.

I en ny undersøgelse fra stiftelsen Friends blev børn i alderen 10-16 år spurgt om krænkelser, mobning, mental sundhed, skolefravær, skolepræstationer og karakterer i kernefagene.

Resultaterne viser, at 46 %, dvs. næsten halvdelen, af gymnasieeleverne i Sverige er blevet fornærmet eller mobbet i skolen eller på nettet inden for de seneste to måneder.

»Det påvirker karakterer og uddannelsesniveau. Regeringen må udarbejde en national plan mod mobning, så skolerne kan få støtte og retning i arbejdet mod mobning,« siger Friends’ generalsekretær Maja Frankel til SVT Nyheter.

Friends mener, at årsagen til, at børn ikke klarer sig godt i skolen, er deres sårbare situation. Ifølge rapporten dumper 12 procent af de børn, der er ofre for overgreb eller mobning, i et eller flere kernefag.

»Det er blevet kaldt et videnskollaps, men det kan også ses som et sikkerhedskollaps. Vi skal prioritere vores børns sikkerhed, både i skolen og i de digitale miljøer. Vi kan se, at Sveriges resultater i matematik og læseforståelse er blevet markant dårligere siden 2018 i internationale sammenligninger af viden som fx Pisa-undersøgelsen,« siger Maja Frankel.

Uddannelses- og forskningsminister Lotta Edholm (L) er delvis enig. »Det er meget alvorligt, at både mobning og krænkelser er så udbredte i skolerne og på nettet,« siger Edholm.

Hun mener også, at det ville være godt med en national handlingsplan. »Det er et meget interessant forslag. Vi arbejder på en rapport, som skal præsenteres i december, hvor lærerne vil få flere beføjelser til at tackle mobning.«

Kan hun gøre mere som minister, spørger SVT?

»Ja, vi kan stramme op på lovgivningen, så det bliver tydeligere, at lærere og rektorer har større beføjelser til at handle i klasseværelset over for elever, der mobber. Det skal ikke være sådan, at den elev, der bliver mobbet, skal skifte skole, det skal være lettere at flytte mobbere til andre skoler,« siger Lotta Edholm.