Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Flere og flere svenskere føler sig nu utrygge udendørs om aftenen, ifølge den nationale tryghedsundersøgelse fra det svenske kriminalpræventive råd (Brå). Dette rapporteres af SVT.

En ny undersøgelse fra Brå viser, at følelsen af utryghed, når man går ud i sit eget kvarter om aftenen, er steget i Sverige i løbet af de seneste ti år.

“Jeg vil gerne undgå at gå i butikker sent om aftenen, så når klokken nærmer sig ti, vil jeg gerne have nogen i telefonen eller nogen at gå sammen med,” siger Saga (24).

Usikkerheden stiger især blandt unge kvinder. Næsten hver anden svenske kvinde mellem 16 og 19 år føler sig nu utryg, når hun færdes udendørs om aftenen.

Utrygheden er også steget blandt mænd, især blandt mænd i alderen 45-54 år. I denne gruppe føler hver femte sig utryg, når de er ude om natten.

“Nogle gange når jeg har arbejdet om natten og er på vej hjem, og nogle gange når der har været politihelikoptere i omløb, og jeg ikke ved hvorfor,” siger Erik på 35 år.

Caroline Mellgren, professor i kriminologi ved Malmø Universitet, ser flere årsager til den øgede utryghed. Hun mener, at det øgede fokus på kriminalpolitik og alvorlige voldsforbrydelser, som kan knyttes til kriminelle netværk, kan være en medvirkende årsag til, at flere føler sig utrygge.

“Vi ser, at flere uskyldige borgere bliver ramt. Det påvirker følelsen af, at dette er noget, der kan ske for hvem som helst hvor som helst,” siger Mellgren til SVT.

Selv om den oplevede utryghed er steget, mener SVT, at det måske ikke er begrundet i den faktiske kriminalitetsudvikling.

Ifølge kriminalstatistikken fra Brå er antallet af mord og mordforsøg steget i Sverige i løbet af de seneste ti år, mens antallet af anmeldte overfald, røverier og udendørs voldtægter hævdes at være faldet pr. 100.000 indbyggere.

“Utryghed er en individuel følelse, hvor flere oplever en bekymring for kriminalitet i samfundet generelt og en bekymring for, at deres nærmeste skal blive udsat for kriminalitet, når de er ude i forskellige miljøer,” siger Caroline Mellgren.