Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Det svenske politi skriver på deres hjemmeside, at de i løbet af sommeren har behandlet flere sager om håndgranater, der er blevet opbevaret og gemt af unge mennesker.

I juli blev to unge mennesker, en ung mand og en kvinde, anholdt efter en politiaktion på Stockholms hovedbanegård. Ifølge avisen Aftonbladet var der tale om en såkaldt termobombe. De to skulle levere den til en anden by. Tasken indeholdt også stoffer og en kniv.

Efter flere hændelser og detonationer har politiet udsendt en erklæring på deres hjemmeside om den igangværende granatvold.

Ifølge politiet er der flere tilfælde, hvor børn og unge med tilknytning til organiseret kriminalitet transporterer håndgranater og andre eksplosive genstande i den offentlige transport. Mange af disse sager involverer unge piger og drenge.

I politirapporten står der, at der er tilfælde, hvor unge mennesker har gemt håndgranater og andre sprængstoffer hjemme i natborde eller klædeskabe. Det tager politiet meget alvorligt.

“Enhver, der transporterer eller opbevarer håndgranater eller andre eksplosive anordninger, udsætter sig selv, familiemedlemmer og offentligheden for fare”, siger Jon Wåhlander, operativ chef ved det nationale bombeberedskab.

Hvis du støder på en formodet håndgranat, anbefales det, at du straks ringer til politiet og holder dig på afstand.

Bander i Sverige har i lang tid brugt sprængstoffer som håndgranater i deres konflikter. Politiet gør opmærksom på, at håndgranater er meget farlige og kan være usikre at håndtere.

Håndgranater er beregnet til brug i krig. Politiet støder ofte på håndgranater, der er stærkt forurenede på grund af dårlig opbevaring, hvilket påvirker deres funktion negativt.

Jon Wåhlander ønsker et større forældreansvar og opfordrer voksne til at engagere sig mere.

“Kriminelle udnytter unge mennesker til deres egne formål. Forældre kan hjælpe med at forhindre børn og unge i at blive trukket ind i kriminalitet ved at være til stede, stille spørgsmål og lytte,” skriver det svenske politi.