Erika López Prater mistede sit job i 2022 efter, at en muslimsk studerende protesterede over, at hun viste historiske Muhammed-kunstværker i undervisningen.
De pågældende kunstværker var et Mustafa ibn Vali-værk fra det 16. århundrede af Muhammed med ansigtet dækket af et slør og en illustration fra Compendium of Chronicles, et manuskript fra det 14. århundrede af Rashīd al-Dīn, af profeten Muhammed og ærkeenglen Gabriel.
Da en af de studerende, som også var formand for universitetets muslimske studenterforening, klagede til universitetets ledelse over, at lektionen havde været afgudsdyrkende, blev det begyndelsen på en Muhammed-shitstorm.
Først undskyldte universitetets dekan i en e-mail for den “unægteligt hensynsløse, respektløse og islamofobiske” undervisningslektion. Følsomhed over for muslimske studerende “burde have afløst akademisk frihed,” stod der i en anden e-mail, medunderskrevet af universitetets præsident Fayneese S. Miller.
Så kom en byge af artikler i universitetets studenteravis, Oracle.
Der var en nyhedsrapport, hvori det blev afsløret, at universitetet havde besluttet ikke at forny Praters kontrakt, og en udtalelse fra en anden professor, der forklarede, hvorfor de historiske kunstværker ikke var islamofobiske.
Studenteravisens redaktion fjernede sidstnævnte artikel efter to dage og udtalte, at “vores publikation vil ikke deltage i samtaler, hvor en person skal forsvare deres levede oplevelse og traumer som emner for diskussion eller debat.”
Diskussionen forplantede sig til mainstreammedierne, da Gruber kritiserede Praters opsigelse i en artikel 22. december 2023 i New Lines Magazine. Hun startede en Change.org-begæring, der opfordrede til at genansætte professoren. Næsten 20.000 skrev under.
Akademikere og ytringsfrihedsorganisationer som PEN America, Academic Freedom Alliance og Foundation for Individual Rights and Expression (FIRE) tog Prater i forsvar og anklagede universitetet for censur og krænkelse af akademisk frihed. Også Muslim Public Affairs Council (MPAC) udsendte en erklæring, der opfordrede Hamline University til at genansætte Prater.
I januar 2024 anlagde Prater en retssag, hvor hun anklagede universitetet for religiøs diskrimination, følelsesmæssig nød, gengældelse og bagvaskelse. Der blev argumenteret for, at den muslimske studerende havde forsøgt at påtvinge resten af klassen sin religiøse overbevisning ved at insistere på, at Prater ikke skulle have haft lov til at præsentere Muhammed-kunstværker i undervisningen.
Universitetspræsidenten Fayneese Miller annoncerede sin pensionering i april 2024 efter opfordringer til hende om at træde tilbage.
Fayneese Miller havde insisteret på, at Hamline University ikke havde krænket den akademiske frihed. Men i maj udsendte American Association of University Professors en rapport efter en omfattende undersøgelse og nåede til den modsatte konklusion. Rapportens konklusion var, at visning af Muhammed-kunstværkerne “ikke kun var berettiget og passende af både videnskabelige og pædagogiske grunde; den var også beskyttet af akademisk frihed.”
Skildringer af Muhammed er stadig et vanskeligt spørgsmål. I april sidste år slørede New Yorks Asia Society and Museum i første omgang kunstværker med profeten Muhammed i online-rundvisningen af “Comparative Hell: Arts of Asian Underworlds”. Museet skiftede siden taktik efter anklager om censur.
I Danmark tør medierne ikke bringe Jyllands-Postens Muhammedtegninger, og i nogle tilfælde censurerer medierne også fotografier af koranafbrændinger.
(Kilde: Artnet med flere)